Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4839

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Homejacking - Bankpersoneel - Voorkomingbeleid

diefstal
vrijheidsberoving
personeel
kredietinstelling
beroep in het bankwezen

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
5/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3158

Vraag nr. 5-4839 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Geregeld melden de media verhalen van homejacking van bankpersoneel. Het gezin van bijvoorbeeld een filiaalhouder wordt thuis gegijzeld, de bankbediende wordt door de overvallers meegenomen naar zijn bank en verplicht om de kluizen enz. te openen. Deze modus operandi blijkt genoegzaam bekend.

Hierover de volgende vragen.

1) Hoeveel gevallen van homejacking met gijzeling van bankpersoneel en daaropvolgende roof in de betrokken bank of financiële instelling, werden er jaarlijks genoteerd in de periode 2006 - 2010? Hoe evolueerde dit aantal en welke conclusies kunnen daarbij worden getrokken?

2) In welke mate beschikt de politie ondertussen over een strategie om de geviseerde en in deze context kwetsbare personeelsleden of verantwoordelijken van banken en financiële instellingen te beschermen tegen deze harde criminaliteit? Overlegde de politie reeds met de vertegenwoordigers van de bancaire sector om dit soort criminaliteit te voorkomen? Zo ja, met welke resultaten? Zo niet, hoe verklaart de minister de inertie hieromtrent?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2012 :

De vraagstelling doet besluiten dat het fenomeen “tiger kidnapping” wordt bedoeld en niet het fenomeen “home jacking”. De antwoorden zijn bijgevolg geformuleerd vanuit de context “tiger kidnapping”.

Tiger kidnapping wordt gedefinieerd als: “een gijzeling, namelijk de aanhouding, de gevangenhouding of ontvoering van één of meerdere personen, om een werknemer (gemandateerde), een verwant of elk ander persoon te dwingen zich onmiddellijk meester te maken over elk waardepapier, aanzienlijke geldsom of eender welke vorm van losgeld, toebehorend aan een instelling of onderneming.”

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1. Het overzicht hieronder toont de evolutie van het aantal tiger kidnappings (incl. de pogingen) gepleegd binnen de banksector in de periode 2006-2010.

grafiek evolutie tiger kidnapping in België 2001-2011 (incl. pogingen)

Het aantal feiten is vanaf 2006 op spectaculaire wijze gedaald. Hieruit kunnen we concluderen dat de integrale en geïntegreerde aanpak die is uitgewerkt door overheid, politie en betrokken private sectoren alsmede de resultaten van onderzoek en diverse veroordelingen duidelijk effect hebben gehad.

2. Toen het fenomeen tiger kidnapping in België opdook, hebben magistratuur, politie en geviseerde sectoren binnen een werkgroep een strategie uitgewerkt. Deze is concreet vertaald in een uitgebreid maatregelenpakket met acties op zowel preventief als reactief vlak, met inbegrip van een draaiboek dat tijdens het verloop van de tiger kidnapping dient gerespecteerd. Om redenen van veiligheid en discretie worden deze maatregelen afgeschermd en dus niet verder in detail toegelicht.

Naast een periodiek strategisch overleg in het raam van het federaal partnerschap ‘diefstal gewapenderhand’ tussen magistratuur, politie en private sector, zijn de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de banksector en de centrale dienst DJB/diefstal gewapenderhand van de federale gerechtelijke politie een dagdagelijkse realiteit om dergelijke zwaarwichtige eigendomscriminaliteit in te dijken.

Zoals hierboven vermeld, is de aanpak duidelijk succesvol geweest. Om die reden is de Belgische politie in 2009 door de politie van Noord-Ierland uitgenodigd om haar aanpak en resultaten aan andere Europese lidstaten voor te stellen (internationaal project gefinancierd door de Europese Commissie) en worden die voortaan ook in het buitenland als ‘goede praktijk’ aangeprezen.