Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4837

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Identiteitskaart - Paspoort - Geslachtsvermelding - Onbepaald

identiteitsbewijs
persoonlijke gegevens
geslachtsverandering

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
25/7/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3154

Vraag nr. 5-4837 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Australiërs kunnen voortaan kiezen uit drie geslachtsvakjes op hun paspoort: man, vrouw of onbepaald. De Australische regering voerde deze maatregel in om discriminatie van transgenders en interseksuelen (die én mannelijke én vrouwelijke geslachtskenmerken hebben) tegen te gaan. Transgenders kunnen kiezen tussen man of vrouw, maar moeten wel een doktersgetuigschrift voorleggen.

De keuze om ook te kunnen kiezen voor X als onbepaald, lijkt voor vele transseksuelen, transgenders en interseksuelen bijzonder belangrijk. Ook de Verenigde Staten (VS) voerden deze hervorming reeds door.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 2 tot 4 % van heel de bevolking wereldwijd interseksuele kenmerken heeft.

Hierbij de volgende vragen:

1) Hoe evalueert en apprecieert de geachte minister de aanpak van onder andere Australië en de VS?

2) Beaamt zij dat deze lichte wijziging van de procedures heel wat mensen kan helpen en discriminaties zal voorkomen?

3) Overweegt zij maatregelen om deze aanpak ook in België door te voeren? Zo ja, hoe en wanneer?

4) Is zij bereid hierover onderzoek te laten uitvoeren en de mogelijkheid van het aanvinken van een derde geslachtskeuze te overwegen? Is zij bereid hierover het maatschappelijk debat te voeren? Kan zij deze aangelegenheid ook bespreekbaar maken binnen de Europese besluitvorming?

Antwoord ontvangen op 25 juli 2012 :

Ik wens het geachte lid er op te wijzen dat de wetgever er van uitgaat dat iedereen bij de geboorte één geslacht heeft. Dit blijkt althans uit artikel 57, 1°, van het Burgerlijk Wetboek dat de verplichting oplegt om melding te maken van ‘het geslacht’ in de geboorteakte. Verder valt uit de artikelen 71 en 388 van het Burgerlijk Wetboek af te leiden dat er 2 geslachten zijn: het mannelijke en het vrouwelijke.

Ik dien hier onmiddellijk aan toe te voegen dat voormelde wettelijke bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek in verband met het geslacht, als middel tot identificatie van een persoon, niet tot mijn bevoegdheden behoren, maar wel tot het bevoegdheidsdomein van mijn collega, de minister van Justitie.

In het bijzonder met betrekking tot transseksuelen, vestig ik er de aandacht op dat deze personen een nieuwe identiteitskaart dienen aan te vragen met vermelding van het nieuwe geslacht, dit overeenkomstig artikel 5, paragraaf 1, 6°, van het koninklijk besluit van 25 maart 2003 betreffende de identiteitskaarten. Tevens werd ook in het programma van het Rijksregister het technisch onmogelijk gemaakt om een geslachtsverandering te registreren, zonder dat de oude identiteitskaart (met vermelding van het oorspronkelijke geslacht en de oorspronkelijke voornaam) is geannuleerd, dit precies met de bedoeling om te vermijden dat transseksuele personen van wie het nieuwe geslacht is vermeld in het Rijksregister nog zouden beschikken over een (oude) identiteitskaart met vermelding van het vroegere geslacht en de vroegere voornaam.