Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4823

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Politie - Zelfdoding - Evolutie - Dienstwapens - Beleid

politie
zelfmoord
officiële statistiek
vuurwapen

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
26/10/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-2800

Vraag nr. 5-4823 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Regelmatig berichten de media over gevallen van zelfdoding van politiepersoneel bij diverse politiekorpsen. Daarbij wordt niet zelden het dienstwapen gebruikt.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoeveel zelfdodingen van politiepersoneel vonden er jaarlijks plaats in de periode 2006 - 2010? Hoe evalueert en duidt de geachte minister de omvang en de evolutie van deze cijfers? Geeft een analyse van deze cijfers voldoende grond voor significante vaststellingen, correlaties aan bepaalde factoren zoals anciënniteit, graad, leeftijd, soort opdrachten, territoriale of geografische kenmerken, enz.? Gaf de analyse van eventuele afscheidsbrieven indicaties van redenen, aanleidingen, enz.?

2) Zijn er significante verschillen tussen het aantal zelfdodingen bij de federale en de lokale politie?

3) In hoeveel gevallen werd deze zelfdoding gepleegd met het dienstwapen van de betrokken politiemensen?

4) Voert de politie een specifiek beleid met betrekking tot politiepersoneel dat getuigt van blijk geeft van psychische problemen, op momenten van tragische live events, enz.? Zo ja, welk beleid: doelstellingen, instrumenten, evaluatie, enz. Zo niet, waarom niet?

5) Ligt het aantal zelfdodingen bij politiepersoneel hoger dan in andere beroepsgroepen? Werd hieromtrent al onderzoek gevoerd? Zo ja met welke resultaten, zo niet waarom niet?

Antwoord ontvangen op 26 oktober 2012 :

Vraag 1

Het totaal aantal zelfdodingen binnen de politiediensten bedroeg 18 gevallen in 2006, 9 in 2007, 15 in 2008, 14 in 2009 en 10 in 2010. 

Ter zake kan ik u verwijzen naar het antwoord op de parlementaire vraag nr. 491 van 22 juli 2011 van mevrouw Leen Dierick. Hierin vindt u een overzicht van het aantal zelfmoorden gedurende de periode tussen 2006 en 2010 binnen de politiediensten, ingedeeld per geslacht, tewerkstelling binnen de federale of lokale politie en leeftijdscategorie. Aangaande de plaats van de zelfdoding, de functie en de anciënniteit van de betrokken personeelsleden zijn er evenwel geen gegevens beschikbaar. 

Hieruit blijkt dat zich gedurende die periode 58 gevallen van zelfdoding hebben voorgedaan bij mannen en 8 gevallen bij vrouwen. Voor diezelfde periode werden 58 gevallen van zelfdoding vastgesteld bij de personeelsleden van het operationeel kader en 8 gevallen bij de personeelsleden van het administratief en logistiek kader. Voor wat ten slotte de leeftijdscategorie van de slachtoffers van de zelfdoding betreft, zijn er 7 gevallen van zelfdoding bij de categorie 20-30 jarigen; 14 gevallen bij de categorie 30-40 jarigen ; 16 gevallen bij de categorie van 40-50 jarigen en ten slotte 28 gevallen bij de categorie van 50-60 jarigen. 

Vraag 2

Er zijn, in absolute cijfers, meer zelfdodingen bij de lokale politie dan bij de federale politie. Gelet op het feit dat de lokale politie meer personeelsleden tewerkstelt dan de federale politie, kan hieruit evenwel geen significant verschil worden afgeleid. 

Vraag 3

Het dienstwapen werd bij de lokale politie gebruikt bij 5 zelfdodingen in 2006 en telkens 2 in 2008 en in 2009. Bij de federale politie werd het dienstwapen gebruikt bij 1 zelfdoding in 2006 en in 2007,  bij 2 in 2009 en bij 1 in 2010. 

Vraag 4

Ik wens erop te wijzen dat er binnen de politiediensten heel wat aandacht wordt geschonken aan de zelfmoordproblematiek. Zo worden er door het stressteam van de Federale Politie opleidingen gegeven ter preventie en beheer van stress, posttraumatische stress en zelfmoord. Bovendien verstrekt het stressteam opleidingen aan lokale politiezones om op hun niveau een team te ontwikkelen om de psychosociale problemen van personeelsleden tijdig te kunnen detecteren en op een gepaste manier aan te pakken. Die problematiek komt overigens ook aan bod in de basisopleidingen zodat de personeelsleden hiervoor zo vroeg mogelijk worden gesensibiliseerd. 

Wanneer de personeelsleden van de Federale Politie worden geconfronteerd met de zelfmoord van een collega, het stressteam bovendien een onmiddellijke psychologische bijstand verstrekt, die wordt gevolgd door een collectieve debriefing. Daarnaast kunnen de personeelsleden die dit wensen, een individuele opvolging vragen. Voor wat betreft de lokale politie, komt het stressteam van de federale politie op vraag van de zone in crisissituatie tussen en kan het een opvolging verzekeren. 

Vraag 5

Er is binnen de politie geen vergelijking gemaakt tussen het aantal zelfdodingen bij de personeelsleden van de politiediensten en het aantal zelfdodingen bij de andere beroepsgroepen.