Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4652

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Justitie

Justitie - Gebruik van shareware - Tegenindicaties - Plannen inzake veralgemeende invoering

ministerie
gegevensverwerkende installatie
kantoorautomatisering
computerprogramma
vrije software

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
17/12/2013Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-2205

Vraag nr. 5-4652 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het lijkt en is vanzelfsprekend dat onze Justitie is uitgerust met optimale informatica, zowel qua soft- als hardware. De snelle evoluties in deze sector, noodzaken voortdurend nieuwe investeringen. Daarbij valt op hoe er een de facto monopolie van Microsoft ontstond met betrekking tot de meeste courante software voor het dagelijkse gebruik. De voortdurende evolutie van deze van bijvoorbeeld Windows of Office vereist steeds weer om een nieuwe aankoop - erg duur, zelfs met kortingen, maar effectueert ook de hardware die eveneens meer snelheid, geheugen vereist. Men mag en moet zich hierbij de vraag stellen waarom ook Justitie steeds weer kiest voor Microsoft, terwijl er kwalitatief vergelijkbare - soms superieure - software zonder kostprijs beschikbaar is. Het gaat hier over de zogenaamde shareware, met Linux veruit als bekendste. Deze software, zowel voor de besturing als alle andere functies (Linux, Open Office), biedt dus gratis mogelijkheden en presteert minstens even goed. Een introductie van deze shareware leidt zeker naar grote besparingen maar draagt ook bij tot de bestrijding van een ongewenst en te duur monopolie.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) In hoeveel onderdelen van Justitie gebruikt men applicaties van: (1) Windows, (2) MS-office of onderdelen? Hoeveel kostte de aankoop of verlenging van licenties voor deze commerciële software per jaar, dit in de periode 2006-2010?

2) In hoeveel onderdelen van Justitie gebruikt men: (1) Linux, (2) Open Office? Gebruikt men ook ander vormen van shareware? Hoe evalueert men dit gebruik?

3) Met welke motivering en omwille welke argumenten ziet men af van het gebruik van open software (zoals Linux en Open Office)?

4) Zijn er plannen om systematisch en veralgemeend het gebruik van open software te introduceren, zo ja welke en wanneer?

Antwoord ontvangen op 17 december 2013 :

  1. De Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie is sinds 2009/2010 begonnen met een enorm programma ter uniformisering van de gebruikte soft- en hardware. Het is de bedoeling dat over een periode tussen eind 2009 en eind 2014 17 500 desktops (waarvan een gedeelte ook laptops) worden vervangen door een gestandaardiseerde Windows 7 omgeving. De kosten die hiermee gepaard gaan werden via goedgekeurde lastenboeken aangewend om deze aankopen en vernieuwingen door te voeren. De bedragen die hiervoor werden en worden aangewend werden door de Inspectie van Financiën en de ministerraad goedgekeurd.

  2. Het programma de “Standaardisering van de Desktops” werd opgestart om juist de hoeveelheid van versies van allerlei besturingsprogramma's, die bij de FOD Justitie en haar belangrijkste interne klanten, tegen te gaan. Waar voorheen nog op twee pistes werd gewerkt Linux en Windows) wordt de piste Linux geleidelijk aan verlaten tenzij voor specifieke applicaties die in het verleden onder Linux werden ontwikkeld of voor zeer specifieke beheerssoftware voor intern IT-gebruik. Het probleem met Open Office en ook met Shareware bestaat in de garantie op ondersteuning. Daar waar bij Windows omgevingen bij de leverancier steeds gedurende een ruim aantal jaren kan beroep gedaan worden op ondersteuning en back-up zoals voorzien in de aankoop van de licenties, heeft Linux, Open office en shareware in het algemeen niet dezelfde ondersteuningsgaranties te bieden. Shareware is eigenlijk niet meer dan een handige vorm van marketing, meestal om dure distributiekosten voor de software te vermijden. Shareware is gratis te verkrijgen, hetzij via elektronische drager (CD-rom, DVD) of via internet te downloaden. Na verloop van een proefperiode is het aan de gebruiker te beslissen of ervoor betaald wordt. Een grote organisatie als de FOD Justitie kan haar uniformiteit qua toepassingen niet laten afhangen van de individuele gebruiker, die al dan niet wenst verder te gaan met bepaalde hardware.

  3. De motivering om af te stappen van Linux en Open Office wordt ten dele al gegeven onder punt 2 maar daar komt nog bij dat de nodige programmatiespecialisten in Linux en aanverwante operating systems en Open Office toepassingen zo mogelijk nog schaarser te vinden zijn dan Windows specialisten. Het Linux en Open Office gebeuren is er steeds een geweest van een eerder beperkte groep geïnteresseerden.

  4. Er zijn geen plannen voor een systematisch en veralgemeend gebruik van open software om bovenvermelde redenen van ondersteuningsmogelijkheden.