Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4624

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Justitie

Overlijden van baby's - Verkeerde diagnose van wiegendood - Maatregelen - Preventie

kindersterfte
medische diagnose
forensische geneeskunde

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
2/5/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-1167

Vraag nr. 5-4624 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Van de ongeveer 460 overlijdens van kinderen van minder dan een jaar oud, wordt 90% aan een natuurlijke oorzaak toegeschreven, waarvan zestig gevallen van wiegendood. Professor Van Den Bogaert, een forensisch geneesheer, betwijfelt die cijfers. Hij beklemtoont dat wiegendood enkel als diagnose mag worden gesteld als alle andere mogelijkheden zijn uitgesloten. De arts verwijst echter naar andere oorzaken, zoals verstikking omdat een kindje tussen de ouders sliep, of knelling in onaangepast beddengoed, of wegzakken tussen kussens in een sofa. Uiteraard smeekt die vaststelling om meer preventie, een opdracht van de gemeenschappen. Toch is er ook nood aan meer kennis van de doodsoorzaken. Om foutieve diagnoses van wiegendood te vermijden, zijn onder meer autopsie, een grondige studie van het medisch dossier en een reconstructie noodzakelijk.

Graag kreeg ik een antwoord de volgende vragen.

1) Is de minister op de hoogte van de hypothese dat heel wat diagnose van wiegendood een andere oorzaak zouden verhullen?

2) Onderschrijft hij het belang om foutieve diagnoses van wiegendood te voorkomen en is hij bereid om de parketten hieromtrent meer en gedetailleerde instructies te geven?

3) Pleegde hij hieromtrent al overleg met zijn collega van Volksgezondheid en met de gemeenschappen, en dit in het kader van voorlichting van zowel artsen en verpleegkundigen en van de noodzaak aan preventie?

Antwoord ontvangen op 2 mei 2012 :

1) Ik ben inderdaad op de hoogte van deze problematiek.

2) We beschikken reeds over een interessant instrument ter zake. De wet van 26 maart 2003 houdende regeling van de autopsie na het onverwachte en medisch onverklaarde overlijden van een kind van minder dan achttien maanden (Belgisch Staatsblad 22 mei 2003, pagina 28 229) is op 1 juli 2007 immers in werking getreden. Hierin is opgenomen dat bij elk overlijden van een kind dat de volle leeftijd van achttien maanden niet heeft bereikt, een autopsie wordt uitgevoerd om de doodsoorzaak te achterhalen, tenzij één van de ouders zich daartegen verzet. De beslissing van de ouders om een autopsie te weigeren of ermee in te stemmen wordt schriftelijk in het medische dossier van het kind genoteerd. Bovendien mag de vermelding "wiegendood" pas op het overlijdenscertificaat worden vermeld als een bewijs van autopsie is voorgelegd.

3) Zoals uzelf hebt aangehaald, behoort de voorlichting tot de bevoegdheid van de Gemeenschappen. Hierover is op heden geen enkel overleg met de Gemeenschappen gepland.