Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4623

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Justitie

Gynaecologen - Baby's geboren met een afwijking - Snelle vervolging - Maatregelen

gynaecologie
moederschap
gehandicapte
aangeboren ziekte
rechtsingang
dokter
medische fout

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
11/12/2013Herkwalificatie
6/1/2014Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-1077
Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4466

Vraag nr. 5-4623 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het lijkt bijna een automatisme dat ouders wiens baby een afwijking vertoont naar het gerecht stappen. De Koninklijke Belgische Vereniging voor verloskunde en gynaecologie gewaagt van een ware heksenjacht. Enkele weken geleden kende een rechter een schadevergoeding 400 000 euro toe aan de ouders van een zwaar gehandicapt kind. De gynaecoloog had de afwijking niet zien aankomen, ook niet na specifiek onderzoek.

Niemand veroordeelt de mondigheid van de ouders die in deze tragische omstandigheden verkeren. Anderzijds dreigen er wat genoegzaam als Amerikaanse toestanden wordt beschreven, namelijk een verlammende angst bij artsen die door de dreiging van rechtszaken en vervolgingen nog amper hun werk durven te doen.

Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen:

1) Hoe evalueert u deze evolutie? Stelt u ook een toename vast van gerechtelijke onderzoeken in medische aangelegenheden? Hoeveel dossiers werden er in deze context jaarlijks, sinds 2007, bij de gerechtelijke diensten opgestart? Welke evolutie is merkbaar en hoe duidt u deze?

2) Gaat het in deze specifieke gevallen primair over medische fouten of is er eerder sprake van het afschuiven van verantwoordelijkheid door de verschillende betrokkenen? Of biedt de medische wetenschap onvoldoende mogelijkheden om via prenataal onderzoek alle mogelijke afwijkingen op te sporen?

3) Hebben de geachte ministers van Volksgezondheid en Justitie hierover al overlegd? Hebben ze samen of afzonderlijk deze zaak al besproken met vertegenwoordigers van artsen en specialisten? Werd er een actieplan opgesteld om een te snelle rechtsgang te voorkomen en tevens een goede voorlichting georganiseerd? Op welke wijze ziet u deze slechte evolutie stoppen?

Antwoord ontvangen op 6 januari 2014 :

De huidige statistieken bieden niet de mogelijkheid de gevraagde gegevens mee te delen. Er bestaat immers geen specifieke tenlasteleggingscode voor deze materie.

Voor het overige verwijs ik naar het antwoord van 14 maart 2012 op vraag 5-4515 van 23 december 2011 van de vice-eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de federale culturele instellingen.