Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4595

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Landgenoten in het buitenland - Moeilijkheden met politiediensten of gerechtelijke diensten - Steun vanuit de ambassades

Belgen in het buitenland
ambassade
consulaat

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
5/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-1359

Vraag nr. 5-4595 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het kan gebeuren dat landgenoten in het buitenland door vermeende drugproblemen in contact komen met de plaatselijke politiediensten of gerechtelijke diensten. Klaarblijkelijk kunnen sommige personen gesteund worden door de Belgische ambassade of consulaat om het land snel te verlaten.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan de geachte minister ons meedelen hoe vaak onze ambassades en consulaten in 2007, 2008, 2009 en 2010 tussenbeide kwamen in conflicten tussen landgenoten en een buitenlandse politionele of gerechtelijke dienst?

2) In welke landen deden deze incidenten zich voor en door welke oorzaken?

3) Hoeveel van deze incidenten leidden naar een gerechtelijke vervolging van landgenoten?

4) Aan welke regels moeten onze ambassades en consulaten zich houden in deze gevallen? Gelden daarvoor internationale afspraken en zo ja, welke?

5) Zorgde de tussenkomst van onze buitenlandse diensten al voor straffeloosheid?

6) Op basis van welke criteria maakt men een onderscheid tussen geoorloofde en niet geoorloofde tussenkomsten van bijvoorbeeld ambassades of consulaten in een gerechtelijk onderzoek of politionele actie? Wie maakt deze afwegingen?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2012 :

1. De Belgische ambassades en consulaten komen niet tussen in gerechtelijke of politionele onderzoeken in het buitenland, rekening houdend met het principe van de scheiding der machten en de niet-inmenging in interne aangelegenheden.

2. Momenteel zijn 492 Belgen in het buitenland gedetineerd, waarvan 303 voor drugs-gerelateerde feiten. De meesten bevinden zich in Marokko en Spanje (cannabis) en Latijns-Amerika (cocaïne).

3. Er zijn mijn diensten geen gevallen bekend waarbij Belgen door de tussenkomst van onze ambassades en consulaten zouden ontsnapt zijn aan rechtsvervolging. Indien er niet vervolgd wordt is dat ofwel omdat de feiten niet bekend zijn bij de autoriteiten, ofwel omdat deze autoriteiten zelf beslissen niet te vervolgen.

4. De Belgische ambassades en consulaten zijn er ingevolge art. 41 van het Verdrag van Wenen van 1961 toe gehouden de wetgeving van de Ontvangende Staat te respecteren. Zij kunnen niet tussenkomen ten gronde, maar enkel consulaire bijstand verlenen bij het zoeken van een advocaat, contacten met familieleden in België enz.

5. De bijstand door mijn diensten in het buitenland heeft nog niet gezorgd voor straffeloosheid. Buitenlandse gerechtelijke autoriteiten kunnen ook nog tot vervolging overgaan wanneer een verdachte het land heeft verlaten. Indien uitlevering niet mogelijk is kan gevraagd worden dat de betrokkene in eigen land zou berecht worden, of kan hij of zij bij verstek veroordeeld worden.

6. Om de bovenvermelde redenen worden geen tussenkomsten verricht in gerechtelijke onderzoeken of politionele acties. Belgen die niet het voorwerp uitmaken van een dergelijk onderzoek kunnen uiteraard de gebruikelijke bijstand krijgen van onze ambassades en consulaten, bijvoorbeeld vervanging van verloren reisdocumenten of assistentie bij repatriëring.