Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4580

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Medische Fouten - Verzekering - Registratie - Gegevens - Cijfers - Beleid - Opvang veroorzakers

medische fout
beroep in de gezondheidszorg
wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering
officiële statistiek

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
30/1/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3883

Vraag nr. 5-4580 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Medische fouten zijn onvermijdelijk. Artsen en verpleegkundigen blijven mensen, ongeacht hun lange en intensieve opleiding, hoge professionaliteit en uitgewerkte controlemechanismen. Mede daarom beschikken deze hulpverstrekkers over verzekeringen die de hoge beroepsrisico's dekken. Slachtoffers van medische fouten zijn in de eerste plaats de patiënten en hun omgeving. Maar ook de hulpverleners zelf kunnen hierdoor ernstige psychische gevolgen ondervinden.

In een eerder antwoord op mijn vraag (5-1878) stelde de geachte minister dat haar administratie niet beschikt over cijfers met betrekking tot het aantal medische fouten die jaarlijks gemaakt zouden worden. Er bestaat trouwens geen volledige en systematische lijst van die fouten.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe ernstig beoordeelt de geachte minister het fenomeen van de medische fouten? Acht zij een specifiek beleid hieromtrent noodzakelijk?

2) Vindt zij het normaal dat er hierover geen gegevens bestaan? Zonder de juiste gegevens kan men immers geen goed beleid opzetten en ik denk dat het hier toch niet om een marginaal fenomeen gaat. Koestert de geachte minister plannen tot oprichting van een registratiesysteem?

3) Beschikt zij over gegevens met betrekking tot de uitgekeerde schadevergoedingen door de verzekeringen van de veroorzakers van medische fouten?

4) Beschikt zij over gegevens met betrekking tot de gevolgen van medische fouten bij de veroorzakers ervan? Bestaan er opvang, begeleiding of eventueel therapie voor de veroorzakers?

Antwoord ontvangen op 30 januari 2012 :

Een betere vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg behoort al jaren tot mijn prioriteiten. Zodoende keurde het parlement op mijn initiatief de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg goed.

De wet creëert voor de patiënt een nieuw recht op schadevergoeding bij medische ongevallen zonder aansprakelijkheid, en een nieuwe procedure van minnelijke schikking om dat soort geschillen op te lossen, waarbij de patiënt op de expertise van het Fonds voor de medische ongevallen kan rekenen.

We beschikken helaas niet over 100 % betrouwbare gegevens over medische ongevallen. Het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg heeft echter in verschillende fasen een zeer interessant onderzoek gevoerd. Het rapport getiteld “Vergoeding van schade ten gevolge van gezondheidszorg" concretiseert de laatste fase van dat onderzoek. Fase V: Budgettaire impact van de omzetting van het Franse systeem in België; KCE Reports 107B, dat gediend heeft om de begrotingsvooruitzichten voor de financiering van het Fonds voor de medische ongevallen op te stellen.

Eén van de opdrachten van het Fonds zal er precies uit bestaan om statistieken in verband met medische ongevallen te verzamelen en ze in zijn jaarverslag bekend te maken.

Tot slot hebben mijn diensten geen kennis van specifieke gegevens aangaande de gevolgen van de medische ongevallen voor de personen die ze hebben veroorzaakt.