Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4576

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Zuigflessen - Steriliseren - Kankerverwekkend gas - Ethyleenoxide - Richtlijnen - Beleid

verpakkingsproduct
kunststofindustrie
oxide
kankerverwekkende stof
kanker
vroegste kinderjaren

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
3/2/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3814

Vraag nr. 5-4576 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Belgische bedrijf Beldico vervaardigt o.a. zuigflessen en fopspenen. Om deze attributen te steriliseren gebruikt het bedrijf het kankerverwekkende gas ethyleenoxide. Onder andere Frankrijk besliste daarom om deze producten te weren. Blijkbaar bestaat er een Europese richtlijn die verbiedt dat het gas wordt aangewend voor producten die met voeding in aanraking komen. Blijkbaar weten vele kraamklinieken niet dat Beldico toch dit gas gebruikt.

Hierover de volgende vragen:

1) Beaamt de geachte minister het probleem met de sterilisatie van fopspenen en zuigflessen van het Belgische merk Beldico door het daarvoor verboden gas ethyleenoxide?

2) Bevestigt zij dat deze producten van Beldico zeer vaak worden gebruikt in België?

3) Welke maatregelen nam zij om dit gebruik te stoppen en om de sterilisatie van deze producten niet meer met het verboden ethyleenoxide te laten gebeuren?

4) Kan zij ondertussen waarborgen dat producten - van welke firma ook - die in aanraking komen met voedingswaren, niet meer zullen worden gesteriliseerd door ethyleenoxide? Zo ja, hoe kan zij deze waarborg verstrekken? Zo niet, welk beleid plant zij hieromtrent?

Antwoord ontvangen op 3 februari 2012 :

1. Ik ben op de hoogte van het gebruik van ethyleenoxide voor de sterilisatie van zuigflessen voor eenmalig gebruik door het bedrijf Beldico. Het gaat echter niet om doordeweekse zuigflessen, maar om zuigflessen die als medisch hulpmiddel op de markt gebracht zijn met een specifieke garantie van steriliteit, teneinde infectiegevaar te vermijden bij specifieke patiëntgroepen met een verminderde weerstand (onder andere prematuren). De voor het gebruik van ethyleenoxide als biocide betreffende wetgeving (koninklijk besluit betreffende het op de markt brengen en het gebruiken van biociden van 22 mei 2003) sluit expliciet dergelijke medische hulpmiddelen uit van haar toepassingsgebied.

2. Het gebruik van deze producten beperkt zich tot de kraamafdelingen. De producten worden niet of uiterst weinig buiten het ziekenhuismilieu gebruikt.

3. De wetenschappelijke adviezen die onmiddellijk na het bekend worden van deze feiten ingewonnen zijn, duiden er op dat er geen onmiddellijk gevaar is voor de volksgezondheid. Bovendien zijn er weinig tot geen alternatieven die dezelfde graad van sterilisatie garanderen (irradiatie kan het plastiek degraderen, stoom of droge hitte zijn niet bruikbaar voor thermolabiele materialen). Uit deze eerste analyse blijkt dat een onmiddellijke terugtrekking van de markt een groter risico zou vormen (bijvoorbeeld infecties) dan het op de markt laten van deze producten. Ik heb daarnaast aan de Hoge Gezondheidsraad een advies gevraagd over het gebruik van ethyleenoxide voor de sterilisatie van deze medische hulpmiddelen en de risico’s die dit gebruik inhoudt. De Hoge Gezondheidsraad heeft het initieel wetenschappelijk advies bevestigd, er lijken geen redenen te bestaan voor ouders om zich zorgen te maken ; daarnaast beveelt de Raad aan :

- de noodzaak voor het gebruik van gesteriliseerde zuigflessen te evalueren door de verantwoordelijken van de afdelingen neonatologie;

- niet overhaast over te schakelen naar andere methodes waarvan de bacteriologische zuiverheid niet kan gegarandeerd worden;

- vanuit het voorzorgsbeginsel aan de industrie te vragen te onderzoeken welke technieken/materialen kunnen voorgesteld worden als alternatief.

De raad legt ook uit dat evidentie van de carcinogene eigenschappen van ethyleenoxide vooral gebaseerd is op studies van werknemers die (langdurig) blootgesteld zijn aan ethyleenoxide door inademing. In het kader van het gebruik bij de sterilisatie van medische hulpmiddelen is een correcte ontgassing bijgevolg belangrijk. Ik heb mijn diensten gevraagd om hierover te communiceren naar de betrokken gezondheidszorgberoepbeoefenaars.

4. In deze zaak is heel wat verwarring geweest door de specifieke aard van de producten. Bij zuigflessen denkt men onmiddellijk aan de producten die aan het grote publiek aangeboden worden. Deze reguliere zuigflessen mogen inderdaad niet met ethyleenoxide gesteriliseerd worden en hierop wordt toegezien door de bevoegde diensten. De zuigflessen die met ethyleenoxide zijn gesteriliseerd, zijn medische hulpmiddelen die door het gecontroleerde wettelijke kader en specifieke vereisten niet onder de algemene wetgeving vallen. Het is inderdaad zo dat momenteel veel medische hulpmiddelen (injectiemateriaal, infuusmateriaal) met ethyleenoxide gesteriliseerd worden. Zoals ook bij geneesmiddelen het geval is moet een afweging gemaakt worden tussen de baten en de risico’s.