Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4548

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Onnodige medische ingrepen - Controle - Gerechtelijke vervolging

chirurgie
medische diagnose
medische fout
gerechtelijke vervolging

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
5/3/2013Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3041

Vraag nr. 5-4548 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs kwam aan het licht dat in het Brusselse Koningin Fabiola Kinderziekenhuis tientallen kinderen met darmklachten onnodig werden geopereerd. Terecht noemt het Parket van de Procureur des Konings dit "een vorm van opzettelijke slagen en verwondingen". Deze onaanvaardbare feiten kwamen aan het licht toen een radiologe tijdens een studie over "vaststelling van darmmalrotaties dankzij röntgenfoto's" vaststelde dat bij jonge patiëntjes van de geviseerde artsen veel vaker dan normaal deze misvorming van het darmstelsel werd vastgesteld met een zware operatie tot gevolg. Na onderzoek bleek dat deze diagnose vaak onjuist was. Er werden bewust operatieverslagen vervalst en documenten weggegooid: schriftvervalsing van de diagnoses.

Vermoedelijk gebeuren zulke feiten ook wel elders. Het is dus uiterst belangrijk dat er voldoende controle blijft bestaan op de medische handelingen.

Daarbij de volgende vragen.

1) Welke lessen trekt de geachte minister uit het dossier van het Koningin Fabiola-ziekenhuis? Welke maatregelen werden er reeds genomen om het aantal overbodige operaties tot een absoluut minimum te beperken en om de toevalligheid waarmee deze feite aan het licht kwamen te veranderen in een systematische screening en toezicht? Nu kwamen de feiten bijna toevallig aan het licht.

2) Worden er vanuit de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid aan de justitiële diensten gegevens overgemaakt aangaande opvallende afwijkingen van de normale aantallen diagnoses en behandelingen in ziekenhuizen en bij huisartsen en specialisten? Hoeveel zaken werden jaarlijks vanuit de FOD Volksgezondheid overgemaakt aan de FOD Justitie, sinds 2001? Wordt dit soort zaken specifiek opgevolgd vanuit de diensten van de FOD Justitie? Is er hierover systematisch contact met de diensten van de FOD Volksgezondheid?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2013 :

De patiëntveilligheid in de verzorgingsinstellingen is een prioriteit van het Belgische zorgbeleid. Er zijn trouwens binnen het Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid initiatieven genomen om alle betrokken gezondheidswerkers te sensibiliseren en een veilige zorgverstrekking in de verzorgingsinstellingen te ondersteunen.  

Ik wil er bovendien op wijzen dat krachtens de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt, de zorgverstrekker kwaliteitsvolle zorg moet verstrekken die beantwoordt aan de behoeften van de patiënt en dat de zorgverstrekker de patiënt vooraf moet informeren over de geplande ingreep (bijvoorbeeld doel en aard van de ingreep, risico’s, alternatieven), zodat de patiënt vrij en op geïnformeerde wijze met die ingreep kan instemmen. 

Indien blijkt dat een zorgverstrekker zijn verplichtingen ten aanzien van de patiënt niet is nagekomen, is alleen de rechter, voor strafrecht of burgerlijk recht, bevoegd om over de aansprakelijkheid van de zorgverstrekker te beslissen. Voor de feiten die zich vanaf 2 april 2010 hebben voorgedaan kan er ook bij het Fonds voor de medische ongevallen worden ingediend. Dat fonds is sinds september 2012 werkzaam. Het moet een advies geven over de oorsprong van de schade en in bepaalde gevallen kan het het slachtoffer ook vergoeden (www.fam.fgov.be).