Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4487

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Elektronische identiteitskaart voor kinderen (kids-ID) - Chip - Elektronische gegevens - Toegankelijkheid - Contactverbod

kind
identiteitsbewijs
elektronisch onderdeel
politiecontrole

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
24/4/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-2880

Vraag nr. 5-4487 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een deel van de informatie op paspoorten voor volwassenen en kinderen is gewoon met het blote oog leesbaar. Een andere gedeelte van de informatie staat echter op een chip en kan dus alleen geraadpleegd worden met een speciaal daarvoor bestemd afleesapparaat. Over dit laatste aspect heb ik een aantal vragen:

1) Welke gegevens staan er op de chip van de zogenaamde " kids-ID ", de elektronische identiteitskaart voor kinderen?

2) Kan op de " kids-ID " ook vermeld worden dat een ouder (meestal de vader) contactverbod heeft met een kind, of dat hij / zij een gevaar voor het kind betekent indien daarover een rechterlijke uitspraak werd gedaan?

3) Kunnen de elektronische gegevens op de " kids-ID " afgelezen worden door de leestoestellen in Belgische politiecombi's? Zo ja, gebeurt dat ook effectief? Kunnen zij ook worden afgelezen door de politie- of douanediensten van andere Europese landen? Zo nee, met welke landen is er dan een probleem? Worden er maatregelen afgesproken om de systemen compatibel te maken?

4) Kunnen de elektronische gegevens op de " kids-ID " afgelezen worden bij de incheckbalies van Belgische vliegvelden? En van vliegvelden in andere Europese landen? Zo ja, gebeurt dat dan ook effectief, of beperkt men zich tot een oppervlakkige controle van de visueel zichtbare gegevens? Zonder raadpleging van de informatie op de chip kan men niet voorkomen dat een ouder na een echtscheidingsprocedure of een ontzetting uit de ouderlijke macht een kind meeneemt naar het buitenland. Een grondige controle, met optimale gebruikmaking van de mogelijkheden van de elektronisch beschikbare informatie op de " kids-ID " zou een efficiënt wapen zijn tegen ontvoeringen door een ouder.

5) Bovendien wordt de vader als eerste ouder vermeld onderaan links op de " kids-ID ", terwijl die soms dus helemaal niet gecontacteerd zou mogen worden als er zich problemen voordoen met het kind in kwestie. Kan er geen teken aangebracht worden achter de naam van de ouder die door een rechterlijke uitspraak niet mag reizen of contact mag hebben met het kind, zodat ook bij identiteitscontrole op luchthavens dit direct duidelijk is? Heeft de geachte minister desgevallend reeds maatregelen in die zin genomen?

Antwoord ontvangen op 24 april 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

De gegevens die worden vermeld op de chip van de “Kids –ID” zijn uitdrukkelijk bepaald in artikel 16quinquies, §1, van het koninklijk besluit van 10 december 1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de twaalf jaar. Volgende informatiegegevens zijn zowel leesbaar op de chip, als met het blote oog zichtbaar op de Kids-ID: de naam, de eerste twee voornamen, de eerste letter van de derde voornaam, de nationaliteit, de geboorteplaats en -datum, de gemeente van afgifte en de afgiftedatum, het geslacht, de foto van de houder, het identificatienummer van het Rijksregister, het nummer van het document en de einddatum van de geldigheid ervan.

Volgende gegevens worden enkel vermeld op de chip: de identiteitssleutel en het identiteitscertificaat ( voor de kinderen vanaf 6 jaar), het adres van de hoofdverblijfplaats, de informatie nodig voor de authentificatie en voor de beveiliging van de elektronische leesbare gegevens en voor het gebruik van bijhorend gekwalificeerd certificaat, en de geaccrediteerde certificatiedienstverlener

Volgende gegevens zijn enkel met het oog zichtbaar op de Kids -ID: de handtekening van de gemeenteambtenaar, de identiteit van de ouders, een informatieve tekst en een telefoonnummer waarnaar kan worden gebeld in het geval van nood. Geen andere dan voormelde informatiegegevens mogen op de Kids-ID voorkomen. Van een gerechtelijke uitspraak waarbij aan één van de ouders een contactverbod met het kind wordt opgelegd kan aldus evenmin een melding gemaakt worden op de Kids-ID.

Alle instanties die over een kaartlezer beschikken, kunnen deze elektronische gegevens op de Kids-ID lezen.

Voor wat betreft het gebruik van deze mogelijkheid, bij identiteitscontroles door Belgische en buitenlandse politie - en douanediensten, en op de incheckbalies van de Belgische en buitenlandse luchthavens, kan ik u antwoorden dat alle met grenscontrole belaste diensten in eerste lijn beschikken over ID1 scanners en in de mogelijkheid zijn om de authenticiteit en geldigheid van de Kids-ID te verifiëren. Tevens kan worden gecontroleerd of de kaart en de houder al dan niet geseind zouden staan. De chip wordt hierbij niet gelezen.

De contactchip van de kaart wordt enkel in tweede lijn gecontroleerd, indien dit specifiek vereist zou zijn en maakt geen deel uit van een standaard politiecontrole.

Wat de controles van de chip in het buitenland betreft, is er geen informatie beschikbaar.

Wat betreft de aangehaalde problematiek door het geachte lid zal er op korte termijn contact worden opgenomen met de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie, de Privacycommissie en Child Focus om te onderzoeken welke maatregelen kunnen overwogen worden om rechterlijke uitspraken waarbij een ouder niet mag reizen of geen contact kan hebben met een kind, beter kunnen worden opgevolgd al dan niet via de Kids -ID.