Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4357

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Politie - Agressie ten opzichte van agenten - Aantallen bij agenten in functie - Aantallen bij agenten in het kader van hun privé-leven - Gevolgen

politie
arbeidsongeval
gemeentepolitie
geografische spreiding
officiële statistiek
lichamelijk geweld

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
26/10/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-1909

Vraag nr. 5-4357 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van mijn werkzaamheden in de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden van de Senaat had ik graag een antwoord ontvangen op onderstaande vragen:

1) Graag had ik vernomen hoeveel agenten er tijdens de uitvoering van hun dienst gewond geraakten naar aanleiding van (opzettelijke) geweldplegingen ten overstaan van deze agenten in functie en dit zowel voor de federale, lokale en spoorwegpolitie. Graag kreeg ik een antwoord voor het jaar 2010 en afzonderlijk per provincie en naar categorie, volgens de gevolgen voor de gezondheid van betrokkene.

2) Hoeveel dagen zijn de agenten omwille van deze agressie niet werkzaam geweest?

3) Hoeveel politieagenten werden omwille van hun functie geviseerd en op een gewelddadige manier belaagd in de persoonlijke sfeer van hun privé-leven? Graag kreeg ik een antwoord voor het jaar 2010 en afzonderlijk per provincie en naar categorie volgens de gevolgen voor de gezondheid van betrokkene.

Antwoord ontvangen op 26 oktober 2012 :

Vooreerst wens ik u mee te delen dat conform de wettelijke bepalingen de gemeente- of politieraad de bevoegde overheid is voor arbeidsongevallen overkomen aan de personeelsleden van de lokale politie. De personeelsleden die wegens medische redenen, dus ook bij arbeidsongevallen door gewelddaden, afwezig zijn, dienen hun medisch getuigschrift toe te zenden aan de controlecel van de medische dienst van de federale politie. Die dienst beschikt dus enkel over de medische motivering van een arbeidsongeval, zonder evenwel een link te kunnen leggen naar de oorzaak (gewelddaad of ander feit). Cijfergegevens met betrekking tot de personeelsleden van de lokale politie worden niet centraal beheerd en kunnen aldus niet worden meegedeeld.   

Vraag 1 

In 2010 raakten 137 personeelsleden van de federale politie, inclusief de leden van de spoorwegpolitie, gewond tijdens de uitvoering van hun dienst door gewelddaden. Van die 137 gewonde personeelsleden waren er 37 tewerkgesteld bij de spoorwegpolitie. De onderstaande tabel (1) geeft per provincie een overzicht van het aantal gewonde personeelsleden van de federale politie, inclusief de leden van de spoorwegpolitie, en een aparte weergave van het aantal gewonde personeelsleden van de spoorwegpolitie. De tweede tabel (2) geeft een overzicht van de letsels die door de daden van agressie werden veroorzaakt.  

1. Overzicht per provincie van het aantal personeelsleden die gewond raakten door gewelddaden 

Provincie

 

Federale politie

Spoorwegpolitie

West-Vlaanderen

4

0

Oost-Vlaanderen

19

4

Antwerpen

14

2

Limburg

0

0

Vlaams-Brabant

24

0

Waals-Branbant

1

0

Brussel

50

19

Henegouwen

6

2

Namen

7

5

Luik

11

5

Luxemburg

1

0

2. Overzicht van de letsels die door de daden van agressie werden veroorzaakt

Oppervlakkige wonden

78

Breuken

12

Verstuikingen en ontwrichtingen

34

Hersenschudding

3

Shock

4

Verschillende wonden

6

Vraag 2 

In 2010 waren de personeelsleden van de federale politie in totaal 2 093 dagen arbeidsongeschikt ten gevolge van daden van agressie tijdens de uitoefening van hun functie. 

Vraag 3 

Voor wat betreft de Federale Politie zijn er geen gevallen bekend waarbij een personeelslid het slachtoffer werd van fysieke geweldpleging in de privé-sfeer of van gevallen waarin een personeelslid in de privé-sfeer werd belaagd omwille van zijn functie.