Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4338

van Liesbeth Homans (N-VA) d.d. 28 december 2011

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Antwerpen - Arresthuis - Locatiekeuze - Regie der Gebouwen

opname in psychiatrische kliniek
Antwerpen
strafgevangenis
Regie der Gebouwen

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
2/3/2012Antwoord

Vraag nr. 5-4338 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De ministerraad besliste op 2 december 2011 principieel dat het nieuwe Antwerpse arresthuis op de site van de oude Rijkswachtkazerne aan de Boomsesteenweg (Wilrijk) gebouwd zal worden. Tegen 2016 moet het arresthuis in Wilrijk klaar zijn en moet deze het arresthuis in de Begijnenstraat vervangen.

Graag stel ik de geachte staatssecretaris hierover de volgende vragen:

1) Waarom werd gekozen voor de locatie in Wilrijk voor het nieuw te bouwen arresthuis? In welke mate is de keuze definitief?

2) Werd de Regie der gebouwen betrokken bij het besluitvormingsproces? Zo ja, wat was haar advies omtrent de locatie van een nieuw te bouwen arresthuis in Antwerpen? Welke criteria hanteerde de Regie hierbij om tot een def. locatiekeuze te komen?

3) Werden het stads- en districtsbestuur, de bewoners,… betrokken bij de besluitvorming? Zo ja, op welke manier en wat waren de uitkomsten van de gesprekken?

4) Wanneer zullen de werken aangevat worden (afbraak kazerne, bouw gevangenis,…)?

5) Waarom wordt de capaciteit niet uitgebreid zodat deze overeenstemt met de werkelijke noden?

6) Wanneer zal het nieuw te bouwen arresthuis in gebruik genomen kunnen worden?

7) Over welk investeringsbedrag spreken we hier?

8) Het lijkt me logisch dat wanneer men als het ware naast het Justitiepaleis een arresthuis kan bouwen, men dit ook doet. Voor het nieuw te bouwen Antwerpse arresthuis blijkt dit niet zo te zijn. Nochtans zou dit arresthuis reeds voorzien zijn bij de opmaak van de plannen voor het nieuwe Justitiepaleis. Klopt dat? Zo ja, waarom worden deze plannen niet meer uitgevoerd?

9) De oude Rijkswachtkazerne werd de jongste jaren duchtig gerenoveerd en uitgebreid. Ik denk hierbij aan de bouw van het Cicant ( communicatie informatie centrum Antwerpen) en mast voor het ASTRID-netwerk, bouw van een noodtrap, de aanleg van een benzinestation, vernieuwing van alle ramen en deuren, de bouw van een bunker voor opslag van munitie naast de schietstand, vernieuwing van sanitair in de vleugel van Posa Antwerpen (wc's en douches) en herschildering van het interieur, de bouw van cellen bij de gerechtelijke verkeerspost, beveiliging van de lokalen van de wapenmaker, de renovatie van de sporthal: nieuwe houten vloer en schilderwerk, dak en isolatie. Vele van deze werken werden recent uitgevoerd, andere enkele jaren geleden. Kunt u mij zeggen welke werken er de jongste jaren gedaan uitgevoerd werden en voor welk bedrag? Op wiens begroting kwamen deze kosten terecht (Justitie, Regie der Gebouwen, BiZa,…)?

10) Vindt u het verantwoord dat dit alles binnenkort tegen de vlakte zal gaan? Wat kan er gerecupereerd worden?

11) Welke werken worden er momenteel nog uitgevoerd?

12) Klopt het dat er op dit moment een restaurant gebouwd wordt met een keuken die kan voorzien in minstens 500 maaltijden? Vanwaar deze capaciteit?

13) Wanneer en waarom werd de beslissing tot het bouwen van dit restaurant genomen? Gaat dit nieuwe restaurant in 2013 ook tegen de vlakte? Is er dan geen nood meer aan dit restaurant?

14) Een privé- firma heeft vorig jaar gans het dak van de garage van blok G vol met zonnepanelen gelegd. Deze firma huurt het dak van de Regie der gebouwen. Wat met het lopende contract (kostprijs, duurtijd,…)? Over welke firma gaat het? Gaat er schadevergoeding betaald moeten worden? Zo ja, over welk bedrag spreken we?

15) Ook het communicatiecentrum van de politie (op de Wilrijkse site) wordt momenteel uitgebreid met een nieuwe vleugel. Wat gaat hiermee gebeuren? Over welke investering spreken we hier?

16) Wat gaat er gebeuren met de oude Rijkswachtkazerne en de diensten die daar momenteel gehuisvest zijn?

17) Waarom was het vroeger onmogelijk om op deze site een voorpost van de brandweer te voorzien? Waarom kan dit nu wel? Welk investeringsbedrag zal deze voorpost vergen?

18) Wat gaat er gebeuren met de gevangenis (en de gronden) aan de Begijnenstraat? Worden er vandaag nog (renovatie)werken uitgevoerd of zijn er nog werken gepland voor de komende jaren? Over welke grondoppervlakte spreekt men hier? Wie is momenteel de eigenaar van deze gronden?

19) Wie zal de gronden aan de Begijnenstraat in de toekomst gaan ontwikkelen, wat komt er en wie zal dit betalen? Zijn hierover reeds met de stad Antwerpen gesprekken gevoerd of afspraken gemaakt? Zo ja, tot welk resultaat werd er gekomen?

20) In de nieuw te bouwen instelling in Wilrijk zou ook een afdeling voor geïnterneerden voorzien worden. Over hoeveel plaatsen gaat het hier?

21) Wat betekent dit voor de plannen van de Regie der gebouwen voor de bouw op Linkeroever (Antwerpen) van een Forensisch Psychiatrisch Centrum voor de opvang van geïnterneerden? Gaat de bouw hiervan gewoon verder? Over hoeveel geïnterneerden zou het hier gaan? Is het wel logisch om op het grondgebied van de stad Antwerpen twee instellingen te bouwen voor geïnterneerden op een verschillende locatie?

Antwoord ontvangen op 2 maart 2012 :

Naar aanleiding van zijn vermelde vraag kan ik het geachte lid het volgende antwoord verstrekken :

1.

2. Zie antwoord op vraag 1

3. Het advies van de stad, dienst ruimtelijke ordening, gaf aan dat deze zone haar openbare functie moest behouden en desgevallend kon dienen als locatie voor een gevangenis

4. Het is onmogelijk om thans de exacte datum voor de start van de werken te geven. Voordat de werken kunnen aanvangen moet immers eerst de Politie worden geherhuisvest. Hiertoe zal een overheidsopdrachtenprocedure worden gelanceerd met als doel de ter beschikkingsstelling van een gebouw op lange termijn. Er wordt naar gestreefd deze procedure te lanceren in het eerste semester van 2012.

5. De capaciteit van de gevangenis is een bevoegdheid van mijn collega van Justitie. Maar het masterplan voorziet naast vervangbouw ook nieuwbouw. De nieuwe inrichting te Beveren zal deze van Antwerpen mede ontlasten.

6. Dit hangt af van de verhuis van de politie, maar we streven naar een zo snel mogelijke realisatie.

7. Daar ik tot op heden nog niet over alle nodige informatie beschik om een optimale voorstudie van het project te realiseren, zou het riskant zijn een willekeurige raming van zijn financieringskost naar voor te schuiven

8. Er zijn bij mijn weten nooit concrete plannen geweest voor een arresthuis naast het nieuwe justitiegebouw.

9. Tijdens de laatste vijf jaar werden voornamelijk volgende werken uitgevoerd :

Renoveren van het sanitair in blok AB : 240 715 euro

Vernieuwbouw blok C (keuken – refter) : 2 100 000 euro

Keukeninrichting : 935 000 euro

Elektriciteitswerken blok C : 240 000 euro

Diverse onderhoudswerken (slijtage) : 307 000 euro

Diverse kleine veiligheidswerken : 209 000 euro

Astrid (CIC) : 61 350 euro

De kosten waren ten laste van de Regie der Gebouwen en Binnenlandse Zaken.

10. Er zijn inderdaad nog werken uitgevoerd maar je moet alles in zijn geheel bekijken.

De mogelijke elementen voor recuperatie wordt nog onderzocht. Alleszins zal de keukeninstallatie hergebruikt worden.

11. De afwerking van de lift en de kogelopvang voor de schietstand.

12. Dat er nog recentelijk werd overgegaan tot de verbouwing van de keuken en refter is het gevolg van nieuwe normen die in het kader van de voedselveiligheid zijn opgelegd. De Regie der Gebouwen werd verplicht in het kader van deze nieuwe normen om de meeste bestaande keukens drastisch aan te passen omdat het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) anders dreigde om de keukens te sluiten.

13. Het vernieuwen van deze keuken is een beslissing die dateert van 2005. Deze was aan noodzakelijke renovatie toe om te voldoen aan de nieuwe HCCP-normen. Het niet uitvoeren van de werken zou zoals daarnet gezegd tot de sluiting van keuken en restaurant geleid hebben. De keukeninstallatie zal alleszins kunnen gerecupereerd worden.

14. Dit aspect wordt thans nog verder onderzocht. Een alternatieve inplanting op een ander staatsgebouw zal hiervoor de oplossing zijn. De fotovoltaïsche panelen werden geplaatst door de NV IKAROS SOLAR, concessiehouder.

15. Het CIC wordt niet uitgebreid. Er wordt een nieuwe oplossing uitgewerkt voor het CIC.

16. Als het project voor een nieuwe gevangenis hier wordt uitgevoerd zullen vermoedelijk alle gebouwen afgebroken worden.

17. Een voorpost voor brandweer wordt niet meer voorzien.

18 en 19. De toekomstplannen voor de instelling worden samen onderzocht met Justitie en met de stad. Dit moet nog verder worden uitgeklaard. Kleine verbouwingswerken aan griffie en keuken zijn thans in uitvoering, de gevangenis moet immers nog een aantal jaren functioneren, dus onderhoud zal blijvend worden uitgevoerd.

De Federale Overheid is eigenaar.

De oppervlakte van het terrein (gevangenis en parking) bedraagt 1 ha 17 a 78 ca.

20. Omdat er momenteel nog geen behoefteprogramma is overgemaakt voor de beoogde gevangenis, kan ik op deze vraag niet antwoorden.

21. De nieuwe gevangenis te Wilrijk heeft geen invloed op de plannen voor het FPC op Linkeroever. De studie hiervoor gaat gewoon door. Beide projecten, het FPC Antwerpen en een nieuwe gevangenis te Antwerpen, zijn voorzien op het “masterplan gevangenissen”. Deze twee instellingen zijn van totaal verschillende aard en functie. De capaciteit van het geplande FPC op Linkeroever is 180 geïnterneerden.