Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4184

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Permanente audit - Medische beeldvorming - Stijgende uitgaven - Actieplan

medische diagnose
kosten voor gezondheidszorg

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
13/2/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3278

Vraag nr. 5-4184 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de hoop een besparing te realiseren in de medische beeldvorming zijn in de loop van 2010 enkele maatregelen in uitvoering gekomen. De gezamelijke impact van deze maatregelen resulteren in een kostprijs van 1 300 000 euro.

Een van de maatregelen was de uitsplitsing van de CT-prestatie 458813-458824 CT van de hals (weke delen) over 6 specifieke codes . De beoogde besparing van deze ingreep bedroeg 2 300 000 euro. Na drie maand toepassen zijn volgens de permanente audit de uitgaven in plaats van gedaald met maar liefst 5 700 000 euro toegenomen.

Mijn vragen aan u mevrouw de minister:

1) Hoe verklaart u de stijgende uitgaven ondanks de genomen maatregel?

2) Wat is de administratieve kost van een dergelijke ingreep in de nomenclatuur?

3) Wat is uw actieplan om deze stijgende uitgaven tegen te gaan?

Antwoord ontvangen op 13 februari 2012 :

In antwoord op uw vraag, deel ik u mede dat de analyse van de impact van deze opsplitsing, wordt bemoeilijkt doordat de gevallen niet homogeen zijn vóór en na de opsplitsing van de verstrekking CT van de hals, thorax of abdomen. Voorheen was er één verstrekking die meermaals kon worden aangerekend op dezelfde dag. Vanaf 1 oktober 2010 werd deze verstrekking opgesplitst, waarbij ook specifieke codes voor twee of drie onderzoeken werden ingevoerd. Hierdoor lijkt het aantal gevallen af te nemen, dit is echter louter een boekhoudkundig effect. 

Er werden 460 401 gevallen geboekt in het eerste semester 2011. Omgezet naar de situatie vóór 1 oktober 2010, waarbij één onderzoek overeenstemde met één geval, bekomen we een aantal van 519 498 verstrekkingen. Op het eerste zicht lijken de gevallen ten opzichte van het eerste semester 2010 af te nemen met 3 %, er blijkt echter een stijging van 9 % van het aantal onderzoeken. Hierbij wordt verondersteld dat vóór de invoering van de maatregel, de verstrekkingen allen effectief werden aangerekend. 

De uitgaven stijgen het eerste semester 2011 met 6 % tot 63,8 miljoen euro Dit is een lagere stijging dan bij het aantal gevallen. Bij opsplitsing van de verstrekking werd eenzelfde honorarium (N 260 of 128,95 euro) voorzien voor de enkelvoudige onderzoeken, voor 2 of meerdere onderzoeken werd het honorarium echter geplafonneerd tot N 455 of 225,67 euro. 

Omgezet naar de situatie vóór 1 oktober 2010, zouden de uitgaven voor het eerste semester 2011 dan ook niet 63,8 maar 65,7 miljoen euro bedragen. De maatregel heeft aldus een besparend effect van 1,9 miljoen euro op één semester. De besparing op jaarbasis van 2,395 miljoen euro en 2011) wordt overtroffen.  

Door de sterke stijging in consumptie, wat in principe niet door deze maatregel wordt beïnvloed, is er echter geen besparend effect merkbaar. De doelstelling 2011 voor medische beeldvorming werd vastgelegd op basis van de verrichte gegevens tot en met het jaar 2009. Met de toename van de gevallen die vervat zit in de trend, wordt in de technische ramingen rekening gehouden bij extrapolatie van de consumptie. De impact van de opsplitsing van de verstrekking CT van de hals, thorax of abdomen werd achteraf aan de raming toegevoegd op basis van de correcte toepassingsdatum bij de correcties voor nieuwe initiatieven en besparingen. 

.Geboekte gevallen 

 Geboekte uitgaven

De administratieve kost van een dergelijke ingreep in de nomenclatuur is niet gekend. 

Het nauwgezet opvolgen van deze verstrekkingen is inderdaad aangewezen. Het opsplitsen van de verstrekking in afzonderlijke nomenclatuurcodes, is naar opvolging toe alvast een belangrijk hulpmiddel. Ook voor het bepalen van de dosis ioniserende straling aan patiënten die een CT ondergaan, is dit eveneens van belang. 

In oktober 2010 werd een sensibiliseringscampagne gevoerd met als doel de medische blootstelling voor ioniserende stralen door diagnostische onderzoeken te verminderen en een besparing van +/- 3 miljoen euro te realiseren.  

Deze campagne voor alle voorschrijvers van medische beeldvorming wordt aangevuld met andere synergetische acties om zowel de voorschrijvers, de zorgverleners als de bevolking te sensibiliseren :

- een sensibilisering van de patiënten en van het grote publiek via een informatiecampagne die regelmatig zal worden herhaald.

- een brede informatiecampagne van de FOD Volksgezondheid over het goed gebruik van de onderzoeken medische beeldvorming: de richtlijnen (guidelines) worden bijgewerkt en gevalideerd door de zorgverleners.

- een individuele informatie naar elke professionele zorgverlener toe op basis van zijn praktijk.

- voorstellen om een specifieke module in medische softwareprogramma’s te integreren. Deze module zal het elektronisch doorsturen van onderzoeksresultaten naar en vanuit het globaal medisch dossier faciliteren om overbodige onderzoeken te vermijden. Ook zullen de “guidelines” in deze medische programma’s worden geïntegreerd als ondersteuning bij het nemen van beslissingen. 

Die acties worden in gezamenlijk overleg georganiseerd door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). 

Eveneens zal binnen de technisch geneeskundige raad de Werkgroep medische beeldvorming het gebruik en de aanrekening van CT onderzoeken op de agenda plaatsen.