Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4174

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Bestrijding van verslaving - Tabaksgebruik - Fonds - Projecten - Budget - Resultaat

nicotineverslaving

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
14/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3261

Vraag nr. 5-4174 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens de permanente audit werd op het Verzekeringscomité van 30 november 2009 de financiering voorzien van 25 projecten ter bestrijding van de verslavingen. Er werd hiervoor 1.415.450,50 euro voorzien in het budget 2010.

Op het Verzekeringscomité van 18 januari 2010 werd de verlenging van 7 projecten ter bestrijding van tabaksgebruik goedgekeurd volgens de permanente audit. Dit neemt een budget van 1.254.150 euro in beslag voor 2010.

Graag had ik van u volgende gegevens bekomen:

1) Wat zijn deze 25 projecten ter bestrijding van verslaving? Kan u voor deze 25 projecten specifiëren hoeveel er per project besteed wordt, waar deze projecten georganiseerd worden en wat de resultaten van deze projecten zijn?

2) Wat zijn de 7 projecten ter bestrijding van tabaksgebruik? Kan u voor deze projecten specifiëren hoeveel er besteed wordt, waar deze projecten georganiseerd worden en wat de resultaten zijn van deze projecten?

Antwoord ontvangen op 14 maart 2012 :

1. Hier volgt een overzicht van de projectdoelstellingen en –realisaties zoals beschreven voor de betrokken organisaties.

ASL – Verslavingsspreekuur – 24 956 euro.

Regio: Alle zuidelijke gemeenten van de Duitstalige gemeenschap.

Doelstellingen.

Laagdrempelige advisering, begeleiding met als doel om tot abstinentie te komen, voor alle gemeenten in het zuiden van de Duitstalige Gemeenschap, laagdrempelig hulpaanbod voor medeafhankelijken en familieleden, algemene informatie rond verslaving, de oorzaken ervan en de alternatieven voor een drugvrij leven.

Resultaten in 2010:

Aantal spreekuren: zevenenzestig afgehandelde verslavingsspreekuren.

Aantal bereikte personen: zevenenzeventig patiënten waarvan zesentwintig vrouwen en éénenvijftig mannen.

‘CAAT’ – Onderzoek naar de nood aan waardering bij druggebruikers – 29 000 euro.

Regio: fusiegemeente Bernissart (vijf gemeentes).

Doelstellingen: Vragenlijst om de verwachtingen en behoeften van druggebruikers te bepalen en herstel van het zelfrespect van de persoon in kwestie door de uitwerking van levensdoelen. Het einddoel bestaat erin de maatschappelijke re-integratie van de druggebruikers in die gemeenten zo veel mogelijk te bevorderen.

Resultaten: voortdurend +/- tien deelnemers en talrijke workshops en projecten die opgezet en afgerond zijn. Er werd veel en succesvol samengewerkt met de politie, het Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) het centrum voor gelijkheid van kansen,

CAD LIMBURG - CANNABISHULP: Een website met informatie over cannabis en onlinebegeleiding bij cannabisproblemen – 50 175 euro.

Regio: alle Vlaamse provincies.

Doelstellingen:

  1. Sensibilisering en preventie via toegankelijke informatie en een zelftest.

  2. Laagdrempelige, anonieme en kostenloze hulpverlening voor mensen met alcohol- of cannabisproblemen, via een geautomatiseerd zelfhulpprogramma en online begeleiding.

  3. De drempel naar de ‘klassieke’ hulpverlening verlagen.

  4. Doelgroepen bereiken die momenteel minder goed bereikt worden.

Resultaten in 2010: De website Cannabishulp werd in de loop van 2010 ontwikkeld. De cannabishulp blog kwam in april online, het informatieve gedeelte en de internet begeleiding begin augustus. Eind september was de website volledig operationeel en in heel Vlaanderen anoniem toegankelijk.

De werking van de website Cannabishulp werd verdergezet zoals voordien.

Aantal bezoekers in 2010: 145 587.

De zelftest werd 9 931 maal uitgevoerd.

Aantal aanmeldingen zelfhulpprogramma: 838.

Aantal aanmeldingen onlinebegeleiding: 373.

Maandelijkse intervisies voor de hulpverleners.

Vzw ‘LA CAHO’ – Implementering van een ontwenningsproject bij alcoholverslaafden thuis – 35 500 euro.

Regio: West-Henegouwen.

Doelstellingen: tien situaties op verzoek van de patiënt, van een van zijn naasten of van zijn behandelend arts, of zelfs van een ziekenhuisdienst, thuis aanpakken.

Resultaten in 2010: De eerste drie maanden werd het project opgezet en op 1 april 2010 werd het echt operationeel. Het was de bedoeling om in tien situaties alcoholverslaafden thuis te helpen ontwennen. Tegen eind december telde men veertien hulpsituaties.

In een derde van de aangepakte situaties heeft het project kunnen leiden tot een behoorlijke ontwenning die onthouding beoogt en in de hand werkt. Bij de resterende twee derde situaties heeft het project kunnen leiden tot duidelijke positieve acties, zoals het stellen van de diagnose van overmatig gebruik, de vaststelling van een psychiatrische stoornis naast de alcoholverslaving of een bepaling van de medicamenteuze behandeling en op die manier een stabilisering van het gebruik

‘Centre ALFA’ – ‘Projet CAMELEON’ – 30 000 euro.

Regio: Luik.

Doelstellingen: Een verhaal voor kinderen van drugverslaafde ouders schrijven, illustreren, publiceren en verspreiden teneinde beroepsbeoefenaars die met kleine kinderen werken en/of verslavingsdeskundigen alsook de betrokken families de mogelijkheid bieden om samen met het kind te spreken over de problematiek van het gebruik van de ouders en de gevolgen daarvan.

Resultaten in 2010:

De antwoorden die de deelnemers op de evaluatievragenlijsten invulden tonen aan dat die tool in een reële behoefte voorziet.

CHU BRUGMANN - Evaluatie, behandeling en ondersteuning van verslaafde adolescenten: een multidimensionale gezinsbenadering – 120 000 euro.

Regio: Brussel.

Doelstelling: Behandeling van jongeren met een cannabisproblematiek via de MDFT-methode (MultiDimensionele FamilieTherapie). Dit project maakt deel uit van een Europese studie die in april 2010 werd afgerond. Die studie leverde positieve resultaten op ten opzichte van andere gebruikelijke therapieën en dit voornamelijk op het vlak van uitval uit de behandeling, een vermindering van het gebruik en gezondheidsindicatoren. Het gaat om een ambulante behandeling van vijf à zes maanden waar de ouders en de omgeving van de patiënt bij betrokken moeten zijn.

Resultaten in 2010: op zes maanden tijd werden veertien behandelingen gegeven (erg intensieve behandeling). Gemiddeld waren er vijf nieuwe aanvragen per week (wachtlijst). Het project is ingeschreven in het Europese netwerk. Er werden vier initiatiedagen georganiseerd (vijftien therapeuten).

CGG KEMPEN - CRA methodiek en een buurtwerking – 30 000 euro.

Regio: Hoogstraten.

Doelstellingen:

Resultaten in 2010: positief. Het project heeft het doelpubliek kunnen bereiken (twintig personen).

DE KIEM - Ambulante hulp aan drugverslaafden binnen de regelgeving van Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen, proefzorg en drugsbehandelingskamer – 60 000 euro.

Regio: Gent en omstreken.

Doelstellingen: Men probeert met kortdurende ambulante programma’s de door de rechtbank doorverwezen patiënt via psycho-educatie (productinformatie, gezondheidsrisico’s, juridische consequenties,…) een beter inzicht te geven in het problematisch karakter van het druggebruik, en via “motivational interviewing” hem over zijn situatie te doen nadenken om tot gedragsverandering te komen.

Resultaten in 2010: In 2010 werden in het kader van een gerechtelijke alternatieve maatregel (GAM), proefzorg en drugbehandelingskamer (DBK) werden 120 personen naar het ambulante programma van De Kiem doorverwezen. Van alle aanmeldingen haakten tijdens de intake drieëntwintig personen (19 %) af. Er startten éénenzeventig personen (59 %) een begeleiding, Vijftien personen (13 %) werden naar andere settings doorverwezen. elf personen hadden een gesprek in het kader van “korte proefzorg”. Er liepen nog vierenzestig dossiers vanuit vorig werkjaar, waardoor er in 2010 in het totaal 184 dossiers binnen het GAM (+ proefzorg en DBK) behandeld zijn.

DE SLEUTEL - Versterken van kwantiteit en kwaliteit in de preventie, vroegdetectie en hulpverlening – 88 729 euro.

Regio: West- en Oost-Vlaanderen.

Doelstelling:

Een hulpverleningstraject opstarten voor:

Dit traject wordt operationeel gemaakt via groepsvorming (instapgroep, nazorg en terugvalpreventie), individuele vorming en individuele therapie.

Resultaten in 2010:

DE SPIEGEL - Handleiding "drugs-drugsgebruik-behandeling" ten behoeve van ouders en partners in contact met de drugshulpverlening – 41 190,96 euro.

Regio: Proefproject in Vlaams-Brabant maar bruikbaar in gans Vlaanderen. (Na vertaling en aanpassing ook bruikbaar in Brussel en Wallonië)

Doelstellingen: De uitgave en verspreiding van een brochure die op een beknopte en makkelijk leesbare wijze informatie verschaft over druggebruik en behandeling ten behoeve van ouders van kinderen met een verslavingsprobleem, of partners. Samenwerking van drie verschillende behandelinstellingen en meerdere auteurs om een evenwichtig samengestelde brochure te verkrijgen. Evaluatie bij de doelgroep.

Resultaten in 2010: De vooropgestelde publicatie is gerealiseerd. Het kreeg als titel mee: “In een ander land, reisgids voor ouders van kinderen met een verslavingsprobleem”. Er werden 5000 exemplaren gedrukt waarvan bijna 2000 reeds een afnemer hebben gevonden, gemedieerd door veertig diensten.

Er is een website beschikbaar waar alle teksten kunnen gelezen en gedownload worden en waar links naar zelfhulp worden bijgehouden.

http://ineenanderland.despiegel.org

D.U.N.E – Versterking van het zorgaanbod van het spuitenruilproject en het straathoekwerk in Brussel - Hoofdstad – 72 000 euro.

Regio: Brussel

Doelstellingen:

Resultaten in 2010.

Regio: Antwerpen.

Doelstellingen: Steun voor de buddysysteemtherapie. Duo’s kregen via methodieken peer-support en peer-education vorming, en werden door de projectmedewerker begeleid.

Resultaten in 2010: Kwalitatief bleek C-Buddy een goede werkvorm te zijn. De buddyondersteuningen die afgerond werden, bleken positief geëvalueerd te worden. De ondersteuning door een buddy bleek een motiverend element te zijn tijdens de zware behandelperiode.

Kwantitatief stelde men vast dat het in de praktijk wel moeilijk was om patiënten een buddyondersteuning te laten aanvaarden. Het project gaf aan een grote groep mensen informatie maar bereikte slechts een klein aantal mensen die effectief in een ondersteuning stapten. Het project werd omwille van deze beperkte aantallen niet verder gefinancierd.

IDA - IDA-web: uitbreding van Vlaams en ontwerp van Franstalig interactief platform voor professionelen en intermediairen – 110 430 euro.

Regio: nationaal.

Doelstellingen: Oprichting van een Franstalig interactief platform om de verspreiding van informatie met betrekking tot de sector zo goed mogelijk te bevorderen (congressen, nieuwe projecten, materiaal, publicaties, opleidingen, …) op basis van wat reeds gerealiseerd is in Vlaanderen en uitbreiding van sommige rubrieken van IDA-web in Vlaanderen.

Resultaten: De testfase voor het Franstalig platform vond halfweg oktober plaats en gaat in december online. De doelstellingen werden gehaald, ook al werden er nog in 2011verbeteringen aangebracht, vooral wat het Franstalig platform betreft (uitbreiding van rubrieken en communicatie naar de sector toe).

Interstice CHU St Pierre – Verbindingsdienst ‘Alcohol’ - 6 .800 euro.

Regio: Brussel.

Doelstellingen: Sensibilisering en opleidingen rond de aanpak van alcoholproblemen bestemd voor het verzorgend personeel van de verschillende eenheden van het ziekenhuis en uitwerking van toelichtende fiches (guidelines) en ondersteuning bij het behandelen van de meest precaire situaties.

Resultaten: inzameling van statistische gegevens, vragenlijst voor het evalueren van het alcoholgebruik, oprichting van een werkgroep alcohol, opstellen van fiches om de patiënten de weg te wijzen, sensibiliserings- en opleidingssessies voor het personeel, ondersteuning bij het behandelen van de meest complexe gevallen.

KATARSIS - Begeleiden en/of aanleren van het ouderschap bij verslaafde personen die in behandeling zijn in Katarsis – 27 984,54 euro.

Regio: Limburg.

Doelstellingen: Het opvoedingsondersteunend werken met ouders die in de residentiële drughulpverlening van Katarsis verblijven.

Resultaten in 2010:

De opvoedingsondersteunende initiatieven, die hun aanvang kenden in 2009, werden in het projectjaar 2010 verder uitgewerkt. Het inrichten van een kindvriendelijke bezoek- en overnachtingsruimte, alsook de heraanleg van de tuin, werd voltooid. De frequentie en duur van de oudergroepen werd uitgebreid. Thema’s voor de oudergroepen werden uitgewerkt in samenwerking met laatstejaarsstudenten van de KHLim. Daarnaast werd een draaiboek voor gezamenlijke ouderactiviteiten ontwikkeld en ook een pilootproject omtrent kinderovernachtingen in de Therapeutische Gemeenschap vond plaats. Verder werd voorzien in een intensifiëring van de individuele begeleiding van ouders en een toegenomen flexibiliteit met betrekking tot de mogelijkheden om hun kinderen gedurende de opname te zien.

KOMPAS - Crisishulp aan huis – 49 235 euro.

Regio : Zuid en Midden West-Vlaanderen.

Doestellingen:

Resultaten in 2010:

MSOC OOSTENDE - Outreachende, geïntegreerde en proactieve begeleiding van drugafhankelijke ouders met jonge kinderen via A(ssertive) C(ommunity) T(reatment) – 76 640 euro.

Regio: Oostende

Doelstellingen: Op proa.ctieve wijze in multidisciplinair teamverband outreachende, geïntegreerde en intensieve begeleiding bieden aan drugafhankelijke ouders en hun jonge kinderen. Men wil de mensen bereiken die in geen enkel zorgtraject zitten.

Resultaten in 2010:

Sinds de opstart in juli 2010 heeft men elf gezinnen kunnen begeleiden. De wijze van aanmelding was divers, namelijk Medisch Sociaal Opvangcentrum (MSOC), gynaecologen, pediater, comité bijzondere jeugdzorg en Kind & Gezin. Slechts één dossier werd geweigerd gezien niet voldaan werd aan de inclusiecriteria. Hierbij waren 192 outreachende contacten met het gezinssysteem, 185 telefonische contacten met de gezinnen en zeven crisisinterventies. Ten aanzien van de betrokken diensten of hulpverleningsinstanties werden er 142 telefonische en 46 elektronische contacten gelegd.

Le RESSORT – Dienstverleningsproject drugs - gemeente Tubize - 89 500 euro.

Regio: Tubize.

Doelstellingen: aan drugsverslaafden en hun omgeving gratis gevarieerde en op iedereen afzonderlijk afgestemde therapeutische middeltjes aanbieden om iedereen die wil de kans te geven van hun probleem af te raken.

Resultaten in 2010:

NAMUR ENTRAIDE SIDA – Ontwikkeling van een verpleegkundige en medische pool voor het spuitenruilproject - 65 450 euro.

Regio: Namen.

Doelstellingen:

Resultaten in 2010.

In 2010 ziet men per maand vijftien verschillende mensen langskomen. Dat aantal neemt voortdurend toe, wat aantoont dat de aangeboden dienst een reële verwachting van dat doelpubliek inlost.

Psychiatrisch Centrum OLV - Psychiatrische thuisbegeleiding voor jongeren (16-35jaar) met een psychotische stoornis in combinatie met middelenmisbruik (alcohol, drugs) – 52 600 euro.

Regio: Groot-Menen, Wevelgem, Wervik en Kortrijk-West (ong. 80 000 inwoners).

Doelstellingen:

Via intensieve en individuele begeleiding aan huis dient men zo veel als mogelijk in te spelen op het globale functioneren van de verslaafde (wonen, werk,vrije tijd, relaties, financiën, verslaving, psychose, omgeving,…). Via deze aanpak streeft men naar maximale zelfstandigheid van de cliënt, naar geheelonthouding met betrekking tot alcohol en drugs, naar hervalreductie en naar de verhoging van de levenskwaliteit van de patiënt.

Resultaten in 2010:

Regio: Oost-Vlaanderen.

Doelstellingen: Dit project wil een katalysator zijn in het optimaliseren van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en een verslavingsprobleem en dit vooral door het combineren van de beschikbare expertise uit de betrokken sectoren. In het eerste projectjaar (2010) werd vooral gefocust op case managementbegeleidingen van individuele casussen, de inventarisatie van knelpunten en hiaten, de inventarisatie van good practices en het formuleren van suggesties voor een optimale zorg.

Resultaten in 2010.

THAIS – steun aan drugsverslaafden bij het uitoefenen van hun ouderlijke functie - 28 000 euro

Regio: Luik.

Doelstellingen: werken rond ouderschap door banden te creëren die verschillen van deze die verslavingsgerelateerd zijn. Er wordt gestreefd naar een meer globale integratie door te focussen op verschillende aspecten en door zich los te maken van zijn status als “verslaafde”. Er wordt vooral gewerkt rond gezondheid/zelfbeeld en ouderschap.

Resultaten in 2010:

Regio: alle Vlaamse provincies.

Doelstellingen:

Doelstellingen zijn het faciliteren van screening en vroegtijdige interventie voor beginnend en problematisch gebruik van middelen in de eerstelijnsgezondheidszorg en -welzijnssector te verhogen en de structurele inbedding van deze interventie in deze sectoren bevorderen. Hiervoor wordt het screeningsinstrument ASSIST vertaald (van de Wereldgezondheidsorganisatie) en wil men handleidingen en materiaal, aangepast aan deze settings, ontwikkelen.

Resultaten in 2010:

Het screeningsinstrument ASSIST werd vertaald volgens de wetenschappelijke criteria vastgelegd door de WHO. In de begijpbaarheidstest (éénentwintig deelnemers uit huisartsensetting, CAW, OCMW en drughulpverlening) werd de begrijpbaarheid en aanvaardbaarheid nagegaan. Voor de ontwikkeling werd samengewerkt met experten van verschillende universitaire instellingen en Domus Medica.

De handleiding geeft toelichting bij het gebruik van het screeningsinstrument en bij de kortdurende interventie voor personen met een matig risicoscore. Voor de eerstelijnsgezondheidszorg en eerstelijnswelzijnssector werden aparte handleidingen opgesteld.

VAD - Kwaliteitsbevordering in de verslavingszorg – 73 135 euro.

Regio: alle Vlaamse provincies.

Doelstellingen:

  1. Sensibiliseren, informeren en deskundigheidsbevordering van professionals in de verslavingszorg met betrekking tot kwaliteitsbevordering.

  2. Uitwerken van een handreiking voor kwaliteitsbevordering met als doel de ondersteuning op maat van voorzieningen in de verslavingszorg bij de implementatie van evidence-based richtlijnen (EBR) en uitkomstenmanagement.

Resultaten in 2010:

  1. Sensibiliseren, informeren en deskundigheidsbevordering:

  2. Uitwerking van een handreiking voor kwaliteitsbevordering via een proeffase in vijf voorzieningen, die een zelf geselecteerde EBR en meetinstrument(en) implementeren.

VAD -Ontwikkeling van Good Clinical Practice in de herkenning en behandeling van ADHD bij (jong)volwassenen met verslavings problemen – 36 975 euro.

Regio: alle Vlaamse provincies.

Doelstellingen:

Resultaten in 2010:

2. Hier volgt een overzicht van de projectdoelstellingen en –realisaties zoals beschreven voor de betrokken organisaties.

VIGeZ - Ontwikkelen en implementeren van een webbased leertraject motiverende gespreksvoering voor rookstopbegeleiding - 98.500 euro.

Regio: Vlaanderen.

De bedoeling van dit project bestaat erin een internettool voor gezondheidswerkers te ontwikkelen die hen kan helpen om rokende patiënten te begeleiden en te helpen stoppen met roken. Dit project richt zich vooral tot eerstelijnsgezondheidswerkers, zoals tandartsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en vroedvrouwen, maar ook andere gezondheidswerkers, zoals artsen en apothekers, worden betrokken. Als de tool eenmaal functioneel was, werd hij via verschillende kanalen en via de medewerking van talrijke andere organisaties die aan het project hebben meegewerkt, gepromoot. De aangekondigde doelstellingen zijn bereikt.

Stichting tegen Kanker – TabakStopLijn – 635 500 euro.

Regio: nationaal.

De TabakStopLijn is een dienst bedoeld voor het grote publiek die informatie wil verschaffen en mensen wil helpen stoppen met roken. Het telefoonnummer staat op de pakjes met tabaksproducten. In 2010 bedroeg het aantal contacten dat door de TabakStopLijn geregistreerd werd 12 327. Die contacten werden opgedeeld in zes verschillende diensten: de “reactieve oproepen”, dat zijn de telefonische oproepen die de TabakStopLijn binnenkreeg, de “proactieve oproepen”, dat zijn de telefonische oproepen die op initiatief van de TabakStopLijn zijn gedaan in het kader van een Adviesprogramma, de inschrijvingen voor “Rookstopcoach”, een dienst die online begeleiding aanbiedt, de contacten per e-mail, de vragen om informatiemateriaal over hoe men kan stoppen met roken (folder “Stoppen met roken. Het kan!”) en ten slotte de contacten via het automatisch antwoordapparaat. De aangekondigde doelstellingen, met name de werking van de verschillende TabakStop-diensten en de promotie ervan evenals de samenwerking en coördinatie van die dienst met andere verenigingen en organisaties, zijn bereikt.

FARES en VRGT - campagne “In iedere roker zit een stopper” - 198 000 euro.

Regio: nationaal.

Deze campagne, die in 2009 gelanceerd werd, is bedoeld om de invoering van de terugbetaling van rookstopsessies zoals vastgelegd bij het koninklijk besluit (KB) van 31 augustus 2008 in het kader van het Kankerplan te ondersteunen maar ook om informatie te verschaffen over de verschillende soorten rookstophulp die in België beschikbaar zijn. In 2009 werd een beroep gedaan op de gezondheidswerkers en in 2010 richtte de campagne zich tot het grote publiek door de volgende activiteiten op te zetten: ervoor zorgen dat de partnerverenigingen betrokken blijven, informatietools ontwikkelen, de tools verspreiden en een werkgroep “kansarme doelgroepen” oprichten.

De volgende doelstellingen zijn bereikt:

Regio: nationaal.

In het kader van een toename in de prevalentie van het gebruik van de shisha heeft dit project voornamelijk tot doel gezondheidswerkers en maatschappelijke actoren te mobiliseren voor deze problematiek opdat zij die zo goed mogelijk in overleg met de jongeren zouden kunnen aanpakken en zij de medische en sociale begeleiding kunnen verbeteren. Er zijn verschillende mobiliseringsactiviteiten gerealiseerd: een enquête, een literatuurstudie, opleidingsmodules en informatietools.

De volgende doelstellingen zijn zeker bereikt:

Regio: Franse gemeenschap.

De Hulpcentra voor Rokers (CAF’s) bestaan sinds 1984. Door de decentralisering ervan kunnen ze soms moeilijker gemobiliseerd worden. Daarom is dit project bedoeld om het aanbod van rookstopbegeleiding te versterken en om ervoor te zorgen dat het voor het grote publiek en de gezondheidswerkers duidelijker is welke begeleiding er wordt aangeboden. Dit project richtte zich op de versterking van de communicatie en de initiatieven in de CAF’s (ontmoetingen tussen CAF’s en lokale mobiliseringen) en op de standaardisering van de begeleidingen en de geïnformatiseerde evaluatie.

De volgende doelstellingen zijn bereikt:

Regio: nationaal.

Het doel van dit project bestaat erin gezondheidswerkers op te leiden voor het voeren van motivatiegesprekken, een techniek waarvan de doeltreffendheid voor rookstopondersteuning al is bewezen, teneinde die verder uit te bouwen in de ziekenhuizen. In 2010 werden een basisopleiding (24u) en een vervolmakingsopleiding (8u) voorgesteld. Tijdens die opleidingen worden motivatiegesprekken met rokers gevoerd.

Slechts tien van de twaalf geplande opleidingen konden georganiseerd worden maar de geplande vervolmakingsopleidingen (vier) konden allemaal georganiseerd worden. Vóór het einde van 2010 konden de tien motivatiegesprekken niet altijd gevoerd worden, maar die gesprekken werden dan later gevoerd.

Tabaksontwenningscentrum van de Vrienden van het Bordet Instituut - promotie van het programma voor tabaksontwenning bij kansarmen – 79 000 euro.

Regio: nationaal.

Bij dit programma past men een intensieve, gestructureerde en gediversifieerde methode toe bij een doelgroep van werklozen teneinde een hoog slaagpercentage te halen. Er werden twaalf groepen gevormd bij verschillende tewerkstellingsdiensten (Forem, Actiris en VDAB) in de drie gewesten van het land. In totaal werden in het kader van dat programma 112 rokers gevolgd. Na drie maanden stelt men een onthoudingspercentage van 40,4 % vast. Aangezien de consolidatiefase tussen maart en mei 2011 afliep, is het onthoudingspercentage na een jaar nog niet gekend.

De aangekondigde methodologie werd gevolgd en de onthoudingspercentages zijn goed. Er konden twaalf groepen worden gevormd, zoals gepland.