Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4159

van Liesbeth Homans (N-VA) d.d. 28 december 2011

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Directie inschrijving voertuigen (DIV) - Schrappen van nummerborden - Termijnen - Ontvangstbewijs van bpost bij opsturen van de plaat

registratie van een voertuig

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
28/12/2011Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-1491

Vraag nr. 5-4159 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Wie zijn wagen wil uitschrijven, moet zijn nummerplaat terugsturen naar de Directie inschrijving voertuigen (DIV). Wie heeft beslist zijn voertuig niet langer te gebruiken, stuurt zijn nummerplaat best zo snel mogelijk terug aangezien hij verkeersbelasting blijft betalen zolang de plaat niet is geschrapt.

De officiële kentekenplaat (met stempel achterop) kan op twee manieren aan de DIV worden terugbezorgd:

- de plaat kan per post naar DIV - dienst Schrappingen, Vooruitgangsstraat 56, 1210 Brussel, worden opgestuurd;

- de nummerplaat kan in de daartoe voorziene bus aan de loketten of bijgebouwen van de DIV worden gedeponeerd.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen.

1) Wie zijn nummerbord bij bpost afgeeft, krijgt hiervan geen ontvangstbewijs. Dat zorgt voor enige wrevel bij de persoon die zijn nummerbord inlevert, want wat gebeurt er indien het nummerbord niet op het juiste adres terechtkomt? Kan er niet voor worden gezorgd dat de diensten van bpost op eenvoudige vraag een ontvangstbewijs uitschrijven?

2) Zolang de nummerplaat niet is geschrapt, blijft men verkeersbelasting betalen. Wat is vandaag de gemiddelde termijn tussen het terugsturen van het nummerbord en de effectieve schrapping? Die verwerking zou momenteel enkele maanden in beslag nemen.

3) Hoeveel nummerborden werden vorig jaar geschrapt? Graag kreeg ik ook de cijfers van de voorbije drie jaren.

4) Hoeveel voertuigen vorig jaar werden ingeschreven? Graag kreeg ik ook de cijfers van de voorbije drie jaren.

Antwoord ontvangen op 28 december 2011 :

1) Het is inderdaad zo dat er geen ontvangstbewijs afgeleverd wordt door Bpost wanneer de burger zijn kentekenplaat terugstuurt naar de Directie Inschrijvingen en Homologaties Voertuigen (DIV) voor schrapping. Enkel wanneer betrokkene zijn kentekenplaat aangetekend wenst op te sturen krijgt hij hier een “bewijs” van. Het is immers zo dat het niet Bpost is die verantwoordelijk is voor de schrapping van een kentekenplaat maar de DIV. Bpost staat enkel in voor de verzending ervan naar de Directie Inschrijvingen en Homologaties Voertuigen.

Indien de officiële kentekenplaat tijdens de verzending verloren zou gaan moet de titularis bij de politie aangifte doen van onvrijwillige buitenbezitstelling van de kentekenplaat. Deze aangifte, en bijgevolg de seining van bedoelde kentekenplaat, genereert een automatische schrapping ervan in het repertorium van de DIV.

2) Het is inderdaad zo dat bij de inwerktreding van de Europese kentekenplaat de DIV enige achterstand opliep bij de schrappingen.

Deze situatie heeft zich ondertussen al lang genormaliseerd zodat we kunnen stellen dat alle binnengekomen kentekenplaten binnen de vijf werkdagen geschrapt worden.

De DIV weerhoudt echter de datum van ontvangst van de officiële kentekenplaat als datum van schrapping. Deze retroactieve schrapping vrijwaart de belangen van de houders van de kentekenplaten aangezien het deze datum is die zal worden meegedeeld aan de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën en aan het Agentschap Vlaamse Belastingdienst (VLABEL).

3) Het aantal geschrapte kentekenplaten bedroeg :

4) Het aantal voertuigen ingeschreven bedroeg :