Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4098

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Justitie

Wapenwet - Erfenis van wapens - Procedures - Cijfers - Controle - Hernieuwing vergunning - Gestolen en verloren wapens

persoonlijk wapen
vuurwapen
politiecontrole
erfenis
diefstal
handvuurwapens

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
10/9/2013Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3832

Vraag nr. 5-4098 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Graag had ik de volgende informatie gekregen met betrekking tot de procedures of de eventuele hiaten in de procedure met het oog op de evaluatie van de wet van 8 juni 2006 houdende de regeling van economische en individuele activiteiten met wapens.

Sinds de herziening van de wapenwet van 2006 in 2008 wordt rekening gehouden met wapens in een erfenis (art. 11/2). De erfgenaam kan een geërfd stuk mits voorwaarden passief of actief overnemen. Vanaf het ogenblik dat hij het wapen in zijn vermogen heeft ontvangen beschikt hij over twee maanden om een vergunning aan te vragen en om aan alle voorwaarden te voldoen. Niet alle erfgenamen zijn echter op de hoogte van een eventueel wapenbezit in de erfenis. Bovendien kunnen wapens in de erfenis zoek zijn. Een wapen wordt om veiligheidsredenen vaak verborgen gehouden. Bovendien laat de jongste procedure omschreven in de omzendbrief van 29 oktober 2010 een marge voor de erfgenaam aangezien de verdeling van de goederen een bepaalde tijd in beslag kan nemen. Bij betwisting over de erfenis kan het wapen in bewaring worden gegeven.

Graag had ik zicht op volgende procedures:

1) Worden de overlijdensgegevens uit de registers van de burgerlijke stand op regelmatige tijdstippen vergeleken met het centraal wapenregister?

2) Zijn er politiezones of andere instanties die de overlijdensgegevens uit de registers van de burgerlijke stand vergelijken met de houders van een vergunning voor een of meerdere wapens, zodat bij een overlijden van een houder van een vergunning automatisch tot een controle op wapenbezit wordt overgegaan ?

3) Overweegt de minister een dergelijke automatische controle op te leggen?

4) Een wapenvergunning is maximum vijf jaar geldig. Worden maatregelen genomen om wapenbezitters van wie de vergunning verloopt al dan niet tijdig te verwittigen? Worden de politiediensten verwittigd om een controle te doen in geval geen hernieuwing van de verlopen vergunning wordt aangevraagd?

5) Welke procedure wordt gevolgd wanneer een erfgenaam te goeder trouw een procedure opstart om een vergunning te verkrijgen voor één of meerdere geërfde wapen(s) en blijkt dat één of meerdere van die wapens niet (meer) wettelijk is vergund?

Met inbegrip van enkele statistische vragen:

1) Hoeveel gestolen wapens zijn aangegeven, en dit per jaar sinds de inwerkingtreding van de wet?

2) Hoeveel verloren wapens zijn aangegeven, en dit per jaar sinds de inwerkingtreding van de wet?

3) In hoeveel gevallen werd bij een overlijden tegelijk een verlies van een wapen vastgesteld?

Antwoord ontvangen op 10 september 2013 :

1-3. In een omzendbrief van 31 maart 2010 aan de gouverneurs, de lokale politie en het CWR wordt aan de referentie-politieambtenaar "wapens" van elke zone opgedragen te zorgen voor de opspoorbaarheid van de wapens bij onder meer overlijden.

Het CWR stuurt om de drie maanden een lijst van alle overleden personen waarvoor er geen of een twijfelachtige annulatiecode is naar de politiezones en de gouverneurs. Binnen drie maanden na het overlijden doet de zone een onderzoek naar de historiek van het wapen en past eventueel het CWR aan. Desgevallend wordt een pv opgesteld voor illegaal bezit en wordt het wapen in beslag genomen.

4. Sinds de wetswijziging van 2008 zijn de vergunningen opnieuw van onbepaalde duur. De gouverneurs voeren op eigen initiatief een vijfjaarlijkse controle uit.

5. Om vergund te kunnen worden, moeten geërfde wapens legaal voorhanden gehouden zijn door de overledene. Dit moet het witwassen van illegale wapens voorkomen. Wel bestaat er een procedure voor de vergunning van "ontdekte" wapens (artikel 17 wapenwet). 

De gegevens waarover de centrale statistische databank van het College van procureurs-generaal beschikt, laten niet toe te antwoorden op uw bijkomende statistische vragen.