Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4091

van Inge Faes (N-VA) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Justitie

Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie - Ballistiek - Gegevensbank - Pilootproject Charleroi - IBIS-systeem

Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie
gegevensbank
onderzoeksmethode

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
28/2/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3356

Vraag nr. 5-4091 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op de website van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) lezen we dat er reeds meerdere initiatieven werden genomen door de afdeling ballistiek waaronder de ontwikkeling van een gegevensbank voor het opslaan van de technische karakteristieken van de overtuigingsstukken. Een pilootproject dat van start ging in Charleroi liet reeds toe om een aantal criminele feiten, begaan in dit gerechtelijk arrondissement, met elkaar in verband te brengen. De afdeling ballistiek wil zijn taak van centraal laboratorium uitbreiden naar alle gerechtelijke arrondissementen en zodoende de gewapende criminaliteit op het volledige Belgische grondgebied aanpakken.

In 2002 werd een geautomatiseerd vergelijkingssysteem (het IBIS-systeem) aangekocht, dat toelaat om eventuele overeenkomsten te vinden tussen individuele karakteristieken, achtergelaten door wapens op kogels en hulzen. Het IBIS-systeem vertoont qua werking sterke gelijkenissen met het AFIS-systeem (voor de identificatie van vingerafdrukken). Het is opgebouwd uit twee onderdelen, enerzijds een gedeelte dat beelden opneemt van overtuigingsstukken om de gegevensbanken te voeden en anderzijds een krachtig vergelijkingsalgoritme dat een coëfficiënt van overeenkomst toekent, gebaseerd op gelijkheid van de bruikbare sporen die aanwezig zijn op de ingevoerde overtuigingsstukken. Het IBIS-systeem laat toe om de steeds toenemende hoeveelheid overtuigingsstukken te blijven behandelen én tegelijkertijd te voldoen aan de eisen op gebied van kwaliteit, efficiëntie en snelheid.

Om na te gaan wat de stand van zaken is, had ik graag antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Uit hoeveel gegevens bestaat momenteel de "databank" ballistiek?

2) Hoeveel criminele zaken werden in het pilootproject Charleroi aan elkaar gelinkt, en over welke periode gaat het? Sinds wanneer loopt dit pilootproject?

3) Loopt dit pilootproject nog en werd het intussen uitgebreid naar andere gerechtelijke arrondissementen, zo ja, welke en wat zijn de resultaten daarvan? In het geval het niet werd uitgebreid, had ik graag de reden vernomen waarom dit niet gebeurde.

4) Hoeveel maal werd de laatste jaren (sinds 2008) beroep gedaan op het IBIS-systeem om vergelijkingen te maken, en in hoeveel gevallen was dit een positieve match?

Antwoord ontvangen op 28 februari 2012 :

In november 2011 werden in het IBIS-systeem 2 519 dossiers geteld, bestaande uit 330 coderingen van kogels - thans niet meer gebruikt aangezien het vervangen is door een meer performante uitrusting voor dit soort werk "EVOFINDER" – en 7 323 hulzen waarvan 75 % afkomstig is van referentiewapens.

Het bestand dat alle coderingen bevat die zijn uitgevoerd sinds het begin van de expertiseactiviteiten in het NICC telt:

Het pilootproject met Charleroi is eind 1999 gestart. (Zie tabel nr. 1)

Vanaf dan zijn wij in de routinefase beland, dat wil zeggen dat de "ballistische" achterstand van de griffie te Charleroi werd weggewerkt op grond van de door de betrokken partijen gedefinieerde criteria.

Het pilotproject bestaat in theorie nog steeds. In de praktijk bevindt het ballistisch werk met het parket te Charleroi zich sinds 2007 in een routinefase aangezien de achterstand is weggewerkt.

Eenzelfde methode werd in 2003 opgestart met het parket te Mechelen. Sindsdien werden 334 dossiers verwerkt. Er kon slechts één verband worden vastgesteld, dit is waarschijnlijk te wijten aan een lagere criminaliteit in dit gerechtelijk arrondissement.

In 2005 hebben wij ons project uiteengezet aan het parket te Bergen dat meteen belangstelling toonde voor het project. Tot op heden konden op 103 behandelde dossiers 4 ballistische verbanden worden gelegd.

Sinds dit jaar werden twee nieuwe projecten "SOURCE 2" (proactief onderzoek door identificatie van de illegale bronnen van wapenvoorziening) opgestart, zulks met de ondertekening van een protocolakkoord met de parketten te Luik en te Marche-en-Famenne.

Het betreft twee grote projecten die niet gelijktijdig met de andere expertiseactiviteiten van het laboratorium kunnen worden uitgevoerd binnen een aanvaardbare termijn zonder personeel te werven.

Het is noodzakelijk dat de overheid deze parameter invoert in zijn personeelsplan teneinde zo snel mogelijk een versterking van de personele middelen van het laboratorium voor mechanische ballistiek te overwegen.

Er is een latente ontevredenheid waarneembaar bij onze gewone klanten die thans geconfronteerd worden met langere antwoordtermijnen.

Van 2008 tot vandaag werden ongeveer 980 dossiers gecodeerd en vergeleken met de gegevens in de Nationale Ballistische Gegevensbank. Dankzij deze vergelijkingen konden in 16 gevallen verbanden worden gelegd tussen dossiers.

Tabel nr. 1

Jaar

Aantal dossiers

Aantal verbanden

% verbanden/dossiers

1999

136

2

1,5

2000

309

4

1,3

2001

139

15

10,8

2002

113

26

23,0

2003

158

16

10,1

2004

67

13

19,4

2005

70

13

18,6

2006

48

10

20,8

2007

48

7

14,6