Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3926

van Liesbeth Homans (N-VA) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Werk

Sociale Inspectiediensten - Informatiedoorstroming - Bestrijding sociale fraude - Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn - Cijfers

arbeidsinspectie
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
doorgeven van informatie
zwartwerk
OCMW

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
23/2/2012Antwoord

Vraag nr. 5-3926 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In toepassing van artikel 54 van het sociaal strafwetboek (voorheen artikel 5 van de wet van 15 november 1972 betreffende de arbeidsinspectie) kunnen sociaal inspecteurs gegevens meedelen aan alle ambtenaren die belast zijn met het toezicht op een andere wetgeving of met de toepassing van een andere wetgeving, in de mate dat die inlichtingen laatstgenoemden kunnen aanbelangen bij de uitoefening van het toezicht waarmee zij belast zijn of voor de toepassing van een andere wetgeving. Indien genoemde ambtenaren erom verzoeken, zijn de sociaal inspecteurs er zelfs toe verplicht om de gegevens over te maken.

In het kader van de strijd tegen de sociale fraude is een efficiënte informatie-doorstroming van essentieel belang.

Vandaar volgende vraag: Kan de geachte minister voor de onderstaande inspectiediensten meedelen hoeveel dossiers per jaar tijdens de periode van 2007 tot en met het 4de kwartaal van 2011 overgemaakt werden aan een lokale overheid en in het bijzonder een Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) :

a. Toezicht op de sociale wetten van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg;

b. Rijksdienst voor arbeidsvoorziening (RVA).

Antwoord ontvangen op 23 februari 2012 :

Gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de gestelde vragen.

De arbeidsinspectiedienst “Toezicht van de sociale wetten” van de Federale Overheidsdienst (FOD) Werkgelegenheid en de inspectiedienst van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) zijn ingevolge artikel 54 van het sociaal strafwetboek bevoegd om bevindingen van het onderzoek, zoals bijvoorbeeld vaststellingen inzake overtredingen mee te delen aan andere openbare diensten die bevoegd zijn voor de toepassing van een andere reglementering of met het toezicht erop. Wanneer reeds een proces verbaal werd opgemaakt wordt hiertoe voorafgaandelijk de toestemming van de arbeidsauditeur gevraagd.

Wanneer zwartwerkers worden aangetroffen tijdens een controle wordt telkens gevraagd of betrokken persoon een sociale uitkering ontvangt zoals stempelgeld, Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW)-steun. Wanneer betrokken persoon daarop bevestigend antwoordt, zal er systematisch een toelating gevraagd worden aan de arbeidsauditeur om een kopie van het pro-justitia aan de RVA, het OCMW (of andere uitkeringinstelling) over te maken. Wanneer betrokken persoon zegt geen steun te trekken, gebeurt dit niet.

Het aantal meldingen en de categorie van bestemmelingen worden niet statistisch verwerkt omdat dit veel te ver zou leiden.

Meldingen aan een OCMW komen af en toe voor, doch niet in grote getallen. We spreken dan in de orde van een vijf tot maximum tien gevallen per jaar, zoals in het voorbeeld van directie Antwerpen die bij wijze van steekproef hiertoe werd bevraagd.

Omgekeerd, indien het OCMW om een onderzoek vraagt, wordt dit uiteraard ook uitgevoerd door de sociaal inspecteurs.