Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3695

van Louis Ide (N-VA) d.d. 16 november 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Aids - Follow-up van patiënten in het buitenland - Erkenning van het referentiecentrum te Brugge

aids

Chronologie

16/11/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-551
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1374
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4211

Vraag nr. 5-3695 d.d. 16 november 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik heb over dit onderwerp in de vorige zittingsperiode reeds de schriftelijke vragen nrs. 4-4473 en 4-5276 gesteld. Tot op heden heb ik van de bevoegde minister echter nog geen antwoord mogen ontvangen.

De hiv(human immunodeficiency virus)-zorg in België is - terecht - gecentraliseerd in een aantal ARC's (aidsreferentiecentra) die meestal gekoppeld zijn aan een ARL (aidsreferentielaboratorium). In Vlaanderen zijn er vier erkende ARC's: ITG Antwerpen, KU Leuven, UZ Gent, UZ VUB. Leuven heeft een consultfunctie in Genk.

Volgens mijn informatie gaan ook heel wat Vlaamse hiv-patiënten op consultatie in Tourcoing (voornamelijk West-Vlamingen). Ik heb daar echter geen objectieve cijfers over. Misschien doet hetzelfde fenomeen zich ook voor in andere grensstreken, doch de West-Vlaamse casus is me het meest bekend.

Historisch wordt ook een vrij grote cohorte hiv-patiënten in Brugge gevolgd (momenteel ongeveer tweehonderdtwintig, met nog een veertigtal bijkomende patiënten die door Brugge op andere locaties worden gevolgd). Hiermee volgt AZ Sint-Jan Brugge meer dan de helft van het cumulatief aantal geregistreerde hiv-patiënten in West-Vlaanderen. De erkenning is in de tijd nooit aangevraagd omdat toen niet aan de eisen werd voldaan (meer dan vijftig patiënten, psycholoog, verpleegster, diëtiste), maar sinds enkele jaren voldoet men er wel aan. Daarom werd de erkenning aangevraagd in 2006.

1) Kan de minister cijfers geven over de aantallen Belgen, Vlamingen, Walen, Brusselaars die de hiv-zorg opzoeken in het buitenland? Zo neen, is zij van plan dit in kaart te brengen (kan immers interessant zijn), ook per centrum (in het buitenland)?

2) Ondanks een voldoend aantal hiv-patiënten wordt het ARL-ARC in Brugge voorlopig (sinds 2006) niet erkend. Wat is de rationale daarvoor? Overweegt de minister een aanpassing en bijgevolg een erkenning?