Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-366

van Rik Daems (Open Vld) d.d. 17 november 2010

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

bpost - Postvolmachten - Aantallen - Geldigheid

postdienst
volmacht

Chronologie

17/11/2010Verzending vraag
10/1/2011Antwoord

Vraag nr. 5-366 d.d. 17 november 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Reeds geruime tijd ontvangt de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) klachten van ondernemers over het bezorgen van aangetekende zendingen op de maatschappelijke zetel van de vennootschappen waar zij bestuurder van zijn. Meer bepaald gaat het dan om het feit dat die ondernemers door bpost voor de keuze worden gesteld : zich met de statuten en de identiteitskaart naar het postkantoor begeven of zich een postvolmacht aanschaffen.

Nochtans bepaalt het koninklijk besluit houdende reglementering van de postdienst van 27 april 2007 dat aangetekende zendingen aan vennootschappen, op de maatschappelijke zetel aan de wettelijke vertegenwoordigers van die vennootschappen moeten worden afgegeven als die wettelijke vertegenwoordigers door voorlegging van de statuten en hun identiteitskaart hun bevoegdheid bewijzen.

bpost werd in februari 2009 door de rechtbank van koophandel van Nijvel veroordeeld en ook het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft bevestigd dat bpost op een oneigenlijke manier gebruik maakt van artikel 65 van het koninklijk besluit van 27 april 2007 als het wettelijke vertegenwoordigers toch een postvolmacht opdringt.

Een postvolmacht kost 35 euro en is drie jaar geldig. Een postvolmacht vernieuwen, kost eveneens 35 euro. Ze is dan opnieuw drie jaar geldig.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel postvolmachten worden jaarlijks door bpost verkocht en vernieuwd?

2) Hoeveel brengt die verkoop op?

3) Volgens de website van bpost zijn postvolmachten drie jaar geldig. Uit getuigenissen van ondernemers blijkt echter dat sommige postkantoren een jaarlijkse vernieuwing van de volmachtkaart eisen. Kan de minister bevestigen dat sommige postkantoren inderdaad andere regels hanteren dan de richtlijn die bpost uitvaardigt?

4) Recentelijk werd de prijs voor een vernieuwing van de postvolmacht verdubbeld. Hij steeg namelijk van 17,50 euro naar 35 euro. Wat is de reden voor die prijsstijging?

Antwoord ontvangen op 10 januari 2011 :

1. en 2. Het aantal volmachtkaarten en de totale opbrengst ervan behoren tot de vertrouwelijke bedrijfsinformatie. De bekendmaking ervan kan een concurrentieel nadeel betekenen voor bpost.

3. De volmachtkaarten zijn drie jaar geldig. Op het einde van die periode kan de klant de kaart laten vernieuwen voor een nieuwe periode van drie jaar. Voorheen was deze periode inderdaad beperkt tot één jaar maar enkele jaren geleden reeds werd deze periode, op vraag van de klanten, verlengd. Deze geldigheidsduur wordt meegedeeld aan de klanten en wordt ook vermeld op de volmachtkaarten. Postkantoren kunnen hiervan uiteraard niet afwijken.

4. De prijs voor de verlenging van een kaart (vroeger 17,50 euro) werd onlangs gelijkgesteld met de prijs voor een nieuwe kaart omdat de kosten voor het vernieuwen van een kaart in grote mate gelijk zijn aan de aanmaak van een nieuwe kaart.

Aanvullende informatie: