Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-334

van Richard Miller (MR) d.d. 9 november 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Internetsite voor de verkoop van geneesmiddelen www.santis.be - Wettelijkheid - Eventuele deontologische fout - Gevaar voor de patiënten -verbruikers

internetsite
geneesmiddel
elektronische handel
beroepsdeontologie
medische diagnose

Chronologie

9/11/2010Verzending vraag
24/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-334 d.d. 9 november 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

Ik heb vernomen dat onlangs een nieuwe internetsite, www.santis.be , werd gelanceerd en dat verontrust mij een beetje. Ik heb de minister van Volksgezondheid van de Franse Gemeenschap hierover al ondervraagd en het blijkt dat de federale Staat, meer precies het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten waar u toezicht op uitoefent, exclusief bevoegd is voor de geneesmiddelen. Mevrouw Laanan heeft bevestigd dat ze u hier informatie over heeft gestuurd.

Het gaat dus om een internetsite die de patiënten uitnodigt voor een ontmoeting met een virtuele apotheker die een “diagnose” stelt en de “gepaste” geneesmiddelen voorstelt. Zodra de diagnose gesteld is en de remedie gekend is, stelt hij de patiënten voor de geneesmiddelen thuis te leveren. Bovendien zijn er geregeld promoties! U moet toegeven dat een dergelijke praktijk voor geneesmiddelen verbazing wekt.

Ook als het gaat om geneesmiddelen waar geen medisch voorschrift voor vereist is, kunnen ze nog nevenverschijnselen veroorzaken.

Het belangrijkste is echter, zoals de voorzitter van de Orde van geneesheren van de provincie Luik in de pers verklaarde, dat de zieken door de geneesheer uit te schakelen, wel eens aan een ernstiger ziekte zouden kunnen lijden dan aan de op de site gediagnosticeerde aandoening. Geen enkel apparaat is er tot op vandaag in geslaagd een even nauwkeurige diagnose te stellen als een geneesheer. Sommige mensen zullen geneigd zijn hun toevlucht te nemen tot die site om een raadpleging bij de arts uit te sparen.

Bent u op de hoogte van het bestaan van die site? Is ze wettelijk? Gaat het niet om een deontologische fout van de groep van apotheken? Ziet u daar geen gevaar in?

Antwoord ontvangen op 24 juni 2011 :

1. Mijn diensten kennen inderdaad de website www.santis.be, waarop geneesmiddelen worden verkocht.

2. Het betreft de website van een Belgische voor het publiek opengestelde apotheek. De website werd genotificeerd bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten zoals bepaald in artikel 29, 13° van het koninklijk besluit van 21 januari 2009 houdende onderrichtingen voor de apothekers.

Voor de Belgische autoriteiten speelt de apotheker een essentiële rol om een goed gebruik van geneesmiddelen te waarborgen, in het bijzonder voor geneesmiddelen die niet door een arts zijn voorgeschreven. Om die reden garandeert de Belgische wetgeving, in tegenstelling tot de meeste van de ons omringende landen, de tussenkomst van de apotheker bij de aflevering van niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen. In België mogen enkel apothekers geneesmiddelen te koop aanbieden en afleveren. Bovendien mogen geneesmiddelen in de apotheken niet vrij toegankelijk worden uitgestald en is de verkoop ervan via internet enkel mogelijk via de website van een voor het publiek opengestelde officina. De verkoop via internet gebeurt steeds onder strikte voorwaarden en moet in het bijzonder voldoen aan de bepalingen van artikel 3 §4 van de wet van 25 maart 1964 op de geneesmiddelen en van artikel 29 van het voornoemde koninklijk besluit van 21 januari 2009. De reglementering waarborgt onder meer dat patiënten de nodige informatie moeten kunnen krijgen om de geneesmiddelen die te koop worden aangeboden, correct te gebruiken. Zo moet de patiënt toegang hebben tot de bijsluiter op het ogenblik dat hij zijn bestelling plaatst. Deze bepalingen moeten de patiënt de mogelijkheid bieden om alle nodige informatie en uitleg te krijgen, en de apotheker in staat stellen zich er maximaal van te vergewissen dat de patiënt het geneesmiddel correct zal gebruiken.

Bovendien vallen de websites van apotheken ook onder het koninklijk besluit van 7 april 1995 betreffende de voorlichting en de reclame inzake geneesmiddelen voor menselijk gebruik.

Het FAGG is de bevoegde controle-instantie om na te gaan of websites die geneesmiddelen verkopen de regelgeving naleven. Wanneer inspecteurs van het FAGG bij de controle van een website gebreken vaststellen, wordt hier uiteraard het nodige gevolg aan gegeven en wordt erop toegezien dat de website zo snel mogelijk conform wordt gemaakt.

3. Overeenkomstig de reglementering is de Orde der Apothekers verantwoordelijk voor het opstellen van de Deontologische Code. Deze code bepaalt principes en regels die tot doel hebben de correcte uitvoering van het apothekersberoep te waarborgen in het belang van de patiënt en van de volksgezondheid. De Orde der Apothekers moet toezien op de naleving van de regels inzake farmaceutische deontologie en tuchtmaatregelen treffen wanneer haar leden deze deontologische regels zouden overtreden. Dit is geen bevoegdheid van het FAGG.

4. Volgens het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen moeten apothekers hun beroepspraktijk beperken tot taken die wettelijk overeenkomen met de uitoefening van de artsenijbereidkunde. De handelingen uitgevoerd door een apotheker, zelfs via eventuele “hulpmiddelen” die hij aan het publiek zou voorstellen, mogen geen handelingen zijn die gewoonlijk door een arts worden uitgevoerd; dit zou immers kunnen worden beschouwd als illegale uitoefening van de geneeskunde.