Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3315

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 30 september 2011

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Exoten - Opgang - Invloed op economie - Analyse - Beleid

plantaardige ziekte
gezondheid van dieren
biodiversiteit
bescherming van de fauna
bescherming van de flora
invasieve soort

Chronologie

30/9/2011Verzending vraag
25/11/2011Antwoord

Vraag nr. 5-3315 d.d. 30 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een van de effecten van de globalisering - in letterlijke zin - is zeker de onbeheersbare en niet te regisseren migratie van fauna en flora. Verhalen hieromtrent zijn legio, van Noord-Amerikaanse eekhoorns over bepaalde kikkers, waterplanten enz. "Natuur.focus" berichtte onlangs de evolutie van de meldingen over uitheemse spinnen. In de jaren negentig beperkt tot twaalf meldingen, gestegen tussen 2000 en 2010 gestegen tot 216. Deze toename kan zeker gedeeltelijk worden verklaard door meer aandacht en studie voor dit fenomeen, maar blijkbaar noteerde men de voorbije 35 jaar 46 nieuwe soorten spinnen. De wijze waarop deze dieren en planten binnensluipen lijkt complex en uiteenlopend: internationale handel via havens, treinen, vliegtuigen, vakantiegangers enz. Het is niet verwonderlijk dat onder andere Natuurpunt vraagt om de controle op exotische planten en dieren overal maar met prioriteit in de havens te intensifiëren. Natuurlijk vormen niet alle exoten een gevaar of bedreiging. Maar bijvoorbeeld de spinnensoort zwarte weduwe is wel giftig. Anderzijds kunnen exoten heel duidelijk milieu- en ook economische schade veroorzaken.

Hierover de volgende vragen:

1) Vormt de blijkbaar sterk stijgende immigratie van allerlei exoten (planten, dieren, insecten…) een prioriteit en/of studieobject binnen economie?

2) Zijn er bepaalde exoten die duidelijk een gevaar kunnen/zullen opleveren voor de bepaalde economische sectoren (land- en tuinbouw, milieutoerisme enz.)? Zo ja, welke sectoren en met welke mogelijke gevolgen? Zo niet, op welke basis steunt deze ontkenning van de geachte minister?

3) Met welke visie, welk beleid en welke actieprogramma's behandelt het departement Economie & Ondernemen de immigratie van deze exoten?

Antwoord ontvangen op 25 november 2011 :

In uitvoering van het Plan Duurzame Ontwikkeling II, werd een werkgroep opgericht inzake biodiversiteit. Duurzame ontwikkeling behoort echter tot de bevoegdheden van mijn collega Minister Magnette. Ik verwijs dan ook naar minister Magnette voor verdere details hierover.