Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3313

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 30 september 2011

aan de minister van Justitie

Bloedafname na opvordering door politie - Artsen - Vergoeding

politiecontrole
verkeersveiligheid
dokter

Chronologie

30/9/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4383

Vraag nr. 5-3313 d.d. 30 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In De Standaard van 11 augustus 2009 klaagt de ondervoorzitter van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) nog eens aan dat de vergoeding voor de afname van een bloedstaal na opvordering door de politie veel te laag is.

"'Op zondagnacht om 2 uur belt men je uit je bed om 17 km verder een manifest dronken chauffeur een bloedstaal af te nemen. Anderhalf uur later ben je dan terug thuis. De bloedafname zelf duurde bijna een half uur omdat de wankelende chauffeur het onophoudelijk met veel gebaren wou uitleggen. Dat is al slecht voor de zenuwen. Daarna mag je vier formulieren invullen en als er niets misloopt, krijg je één à twee jaar later 50 euro. Als de begroting het toelaat. Een slotenmaker of een loodgieter heb je op dat uur van de nacht nog niet voor het dubbele, plus verplaatsingskosten. Voor zo'n rotklus zou men artsen toch minstens het tarief voor een weekend-huisbezoek mogen betalen: 75 euro. Dat is eigenlijk nog te weinig. Temeer daar het niet de gemeenschap is die daarvoor moet opdraaien: het is de dronken chauffeur die moet betalen", aldus Rufij Baeke.

Justitie zou volgens de ondervoorzitter van het SVH wel voor een correctere vergoeding willen zorgen. Het kabinet van de minister van Justitie belooft sinds 2007 dit te regelen. Naar het schijnt vroeg men de huisartsen wat geduld te hebben, tot 2009, om dit te regelen.

In zijn antwoord op een vraag in de commissie Justitie van de Kamer op 8 april 2008, over de weigering van huisartsen om een bloedproef af te nemen op vraag van de politie, antwoordde uw voorganger minister Vandeurzen: "De arts zelf krijgt een lagere vergoeding dan wat hij ontvangt bij een huisbezoek. Volgens mij moeten we dus ook de vergoeding voor de artsen verhogen. We onderzoeken welke nieuwe tarieven vastgelegd kunnen worden voor alle deskundigen in strafzaken. Ik hoop deze nieuwe tarieven binnen enkele maanden te kunnen voorstellen".

Onze vragen:

1) Is ondertussen ingegaan op de vraag van de Vlaamse Huisartsen, en ontvangen huisartsen ondertussen een correcte vergoeding wanneer zij opgevorderd werden voor een bloedafname?

2) Zo ja, hoeveel bedraagt die vergoeding momenteel en binnen welke gemiddelde termijn wordt deze vergoeding aan de artsen betaald?

3) Zo niet, waarom niet? Binnen welke termijn denkt de minister te kunnen tegemoetkomen aan deze terechte vraag van de artsen?

4) Zo niet, hoeveel bedraagt die vergoeding momenteel en binnen welke gemiddelde termijn wordt deze vergoeding aan de artsen betaald?

5) Hoeveel bloedproeven in verkeerszaken werden de laatste drie jaar afgenomen door huisartsen? Graag cijfers per jaar en per gewest. Hoeveel kostte dit?