Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3279

van Louis Ide (N-VA) d.d. 30 september 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Progressieve werkhervatting - Opvolging door adviserende geneesheren

arbeidsongeschiktheid
ziekteverzekering

Chronologie

30/9/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4185

Vraag nr. 5-3279 d.d. 30 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De progressieve werkhervatting met toelating van de adviserend geneesheer is een belangrijk middel om arbeidsongeschikte gerechtigden te re-integreren op de arbeidsmarkt. In principe wordt het re-integratietraject opgevolgd door de adviserend geneesheer volgens de modaliteiten die vastgelegd zijn in artikel 16 van de verordening van 16 april 1997 tot uitvoering van artikel 80, 5° van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkering, gecoördineerd op 14 juli 1994.

1) Graag een overzicht per gewest voor de jaren 2007, 2008, 2009 en 2010 van het aantal arbeidsongeschikten dat binnen de periode van 6 maanden na het verkrijgen van een toestemming tot gedeeltelijke werkhervatting door de adviserend geneesheer gezien werd met het oog op de beoordeling van de staat van arbeidsongeschiktheid;

2) In hoeveel gevallen werd hierbij een einde gemaakt aan de toestemming tot gedeeltelijke werkhervatting omdat de graad van arbeidsongeschiktheid van de arbeidsongeschikte gerechtigde niet meer beantwoordde aan de reglementaire vereiste (cijfers per gewest)?

3) Wat is het criterium de graad van arbeidsongeschiktheid te beoordelen indien de arbeidsongeschikte verzekerde wordt opgeroepen in het kader van artikel 16 van de Verordening ? Gebruikt de adviserend geneesheer het criterium zoals bepaald in artikel 100, §1 (t.t.z. de voorwaarde om arbeidsongeschikt erkend te zijn : letsels of functionele stoornissen waarvan erkend wordt dat ze het vermogen tot verdienen verminderen tot een derde of minder dan een derde van wat een persoon, van dezelfde stand en met dezelfde opleiding, kan verdienen door zijn werkzaamheid in de beroepencategorie waartoe de beroepsarbeid behoort, door betrokkene verricht toen hij arbeidsongeschikt is geworden) of het criterium zoals omschreven in artikel 100, §2 van de wet van 14 juli 1994 (t.t.z. de voorwaarde om een toelating tot progressieve werkhervatting te bekomen : van een geneeskundig oogpunt uit, een vermindering van zijn vermogen van ten minste 50 pct. behouden ) ?