Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3037

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 september 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Antibiotica - Overmatig gebruik - Mogelijke nieuwe kwalijke gevolgen

antibioticum

Chronologie

1/9/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4547

Vraag nr. 5-3037 d.d. 1 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het hoeft geen betoog meer dat overmatig gebruik van antibiotica kwalijke gevolgen heeft. De gevaarlijke bacteriën bouwen resistentie op. Daardoor verliezen de antibiotica hun effect als ze écht nodig zijn. Volgens Martin Blaser, vooraanstaand bacterioloog en departementshoofd Geneeskunde van de New York University sorteert antibioticagebruik nog een heel ander ongewenst effect.

Volgens Blaser beïnvloedt het gebruik van antibiotica onze 'goede' bacteriële darmflora veel ingrijpender dan vroeger gedacht. De ravage die antibiotica aanrichten onder onze natuurlijke darmbacteriën is mogelijk verantwoordelijk voor de toename van allerlei ziekten de voorbije decennia, van astma, over chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal tot type 1-diabetes en obesitas.

Enkele antibioticakuren in de kinderjaren kunnen tot levenslange problemen leiden. En omdat we allemaal onze 'beginpopulatie' bacteriën bij onze geboorte meekrijgen van onze moeder, is het een probleem dat zelfs van generatie op generatie kan worden doorgegeven.

Hierover stelde ik graag de volgende vragen:

1. Kan de minister deze verontrustende stellingen bevestigen? Hoe evalueert en beoordeelt de minister deze ongunstige ontdekking? Beschikt de minister over ander wetenschappelijk werk dat deze stellingen onderschrijft? Bestaat er een verband tussen het gebruik van antibiotica en de toename van ziekten zoals astma, obesitas, diabetes, enz.? Zullen de diensten van de minister dit ten gronde onderzoeken?

2. Trof de minister reeds maatregelen om dit fenomeen te bestrijden? Aangezien kinderen extra kwetsbaar zijn voor dit fenomeen: kan de minister mij vertellen of zij specifiek maatregelen zal nemen om het antibioticagebruik door kinderen grondig te onderzoeken en indien nodig aan te passen? Welke bijkomende initiatieven plande de minister? Is er sprake van een actieplan of omvattende strategie?

3. Blijkt de thesis van een mogelijke degeneratie juist te zijn of kan men de 'goede' bacteriële darmflora terug inplanten bij personen waar ze niet (voldoende) aanwezig zijn?