Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3034

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 september 2011

aan de eerste minister, belast met de Coördinatie van het Migratie- en asielbeleid

Koninklijk Conservatorium te Brussel - Renovatie

muziek
Regie der Gebouwen
artistieke vorming
samenwerkingsakkoord (Belgisch institutioneel kader)
publiek-private samenwerking

Chronologie

1/9/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Gelijkaardige vraag ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3032
Gelijkaardige vraag ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3033

Vraag nr. 5-3034 d.d. 1 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De renovatie van het Koninklijk Conservatorium van Brussel sleept al jaren aan. Een grondige renovatie is broodnodig, maar die blijft uit door een typisch Belgische patstelling. Het gebouw is eigendom van de federale regering, met name van de Regie der Gebouwen. Maar omdat de twee gemeenschappen er gebruik van maken weigert de Regie het gebouw te renoveren.

De VZW Conservatorium, een vereniging die is opgericht door mensen die het conservatorium welgezind zijn, forceerde een doorbraak in het dossier. Men zou het gebouw onderbrengen in een naamloze vennootschap (NV) van publiek recht met sociaal oogmerk, naar het voorbeeld van de succesvolle BOZAR. Die NV zal instaan voor een renovatie van het gebouw en voor de exploitatie. Hierover een zou een akkoord zijn bereikt tussen alle betrokken partners, waaronder dus ook de federale overheid.

Via een publiek-private samenwerking (PPS)-constructie hoopt de VZW genoeg geld bijeen te krijgen voor de renovatie. Zo had men bij Beliris al een toezegging gekregen voor 4 miljoen euro.

De deal was rond, maar de val van de regering heeft het dossier weer helemaal geblokkeerd. Het zou immers niet onder lopende zaken vallen. Nochtans zou er een grote politieke consensus bestaan over dit dossier.

Hierover stelde ik graag de volgende vragen:

1. Kan de minister mij een concrete stand van zaken geven over dit dossier?

2. Klopt het dat enkel de huidige situatie van lopende zaken een afhandeling van dit dossier belet? Beaamt de minister dat hier een grote politieke consensus over bestaat binnen de regering? Zo neen, welke knelpunten verhinder(d)en de afhandeling van dit dossier? Zo ja, kan men dit dan niet in lopende zaken behandelen, eventueel met instemming van het parlement?

3. Hebt u de brief ontvangen van de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet, met de vraag om dit dossier in lopende zaken te behandelen? Wat was daarop uw reactie? Hoe beoordeelt de minister het dreigement van de Vlaamse minister van Onderwijs om het gebouw te laten onteigenen indien er geen snelle oplossing komt?