Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2988

van Inge Faes (N-VA) d.d. 24 augustus 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Agressie tegen brandweer en hulpdiensten - Frequentie - Gevolgen - Samenwerkingsovereenkomsten

Hoofdstedelijk Gewest Brussels
geweld
geweld bij jongeren
brandbestrijding
eerste hulp

Chronologie

24/8/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4129

Vraag nr. 5-2988 d.d. 24 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vandaag staan de kranten vol met de rellen die zich op dit ogenblik in enkele grote Engelse steden afspelen. Veel minder aandacht wordt besteed aan het feit dat zondag 07/08/2011 de Brusselse politie en hulpdiensten ook problemen hadden met relschoppers, toen zij de brand in bakkerij La Wetterenoise te Molenbeek wilden blussen. De brandweer werd er door jongeren met stenen bekogeld, bovendien werd er een bushokje vernield. Hoewel burgemeester Moureaux snel was om de feiten de minimaliseren, moest hij ook toegeven dat dit jammer genoeg een gewoonte is geworden in meerdere Brusselse gemeenten bij tussenkomsten van de brandweer.

Dat het gezag van de overheid in bepaalde wijken in Brussel steeds meer afgewezen wordt en het werk van politie en brandweer er systematisch onmogelijk wordt gemaakt is onaanvaardbaar. Daarom had ik graag volgende cijfers gehad:

1) Tijdens hoeveel interventies door de Brusselse brandweer wordt het werk van de brandweer bemoeilijkt door relschoppers? Hoeveel procent van het totaal aantal interventies is dit?

2) In hoeveel gevallen loopt een interventie vertraging op ten gevolge van relschoppers, hoe lang duren deze vertragingen uitgedrukt in tijd?

3) In hoeveel gevallen moet de politie tussenkomen om de brandweer van Brussel of een andere Brusselse hulpdienst haar werk te laten doen, hoeveel personen worden hierbij aangehouden?

4) Zijn er speciale samenwerkingsovereenkomsten tussen het brandweerkorps van Brussel en de verschillende politiezones om dergelijke gevallen van agressie tegen hulpdiensten in te tomen?

Deze informatie graag onderverdeeld per gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en per jaar sinds 2006.