Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2975

van Inge Faes (N-VA) d.d. 18 augustus 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Inbeslagnames - Opbrengst uit de verkoop

Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring
beslag op bezittingen
verkoop
verbeurdverklaring van goederen

Chronologie

18/8/2011Verzending vraag
21/9/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2975 d.d. 18 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De verkoop van in beslag genomen goederen die te gelde kunnen gemaakt worden- dus niet van drugs of valse euro's - komt momenteel ten goede van het departement Financiën. Recent stelde u dat, aangezien de strijd tegen de illegale economie de komende jaren een topprioriteit voor de Belgische politieagenten wordt, zij hier ook van moeten kunnen meeprofiteren.

Concreet had ik graag geweten hoeveel de verkoop van in beslag genomen goederen jaarlijks opbrengt, dit sinds 2005?

Antwoord ontvangen op 21 september 2011 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord op zijn vragen te vinden.

Vraagsteller verwijst naar een interview met de minister van Binnenlandse Zaken Mevrouw Annemie Turtelboom in de krant “De Morgen” van 13 augustus 2011 “Politie betalen met misdaadgeld”. Hierin zegt de minister van Binnenlandse Zaken dat de strijd tegen de illegale economie een topprioriteit vormt voor de Belgische politieagenten en om dit doel te bereiken wenst zij een deel van de inkomsten van de inbeslagnames aan de politie toe te wijzen. De opbrengsten van inbeslagnames worden beheerd door het Centraal Orgaan voor de inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV), ressorterend onder de Fedeerale Overheidsdienst (FOD) Justitie.

Het COIV werd opgericht bij Wet van 26 maart 2003 als onderdeel van het openbaar ministerie. Het COIV staat de gerechtelijke overheden bij in geval van problemen met de inbeslagneming en verbeurdverklaring van vermogensbestanddelen, die aan misdrijven verbonden zijn. Het komt ook tussen bij de uitvoering van rechterlijke beslissingen, die de verbeurdverklaring van dergelijke vermogensbestanddelen bevelen.

De Patrimoniumdiensten van de FOD Financiën fungeren daarbij vaak als lasthebber van het COIV en dit voornamelijk bij de verkoop van voertuigen.

Bij de verkoop van inbeslaggenomen goederen, worden deze omgezet in gelden die in de plaats van deze goederen worden gesteld. Het COIV en niet de FOD Financiën staat in voor het beheer van de ontvangen verkoopprijs tot de bevoegde gerechtelijke overheden aan deze gelden een definitieve bestemming geven, hetzij de verbeurdverklaring ten voordele van de staat of de burgerlijke partij, hetzij de teruggave van de gelden aan de beslagene of derden na opheffing van het strafrechtelijke beslag.

Wat betreft de opbrengsten van inbeslaggenomen goederen heeft de minister van Justitie op 26 oktober 2010 in de Commissie Justitie van de Kamer van volksvertegenwoordigers als antwoord op een mondelinge vraag verklaard dat -ingevolge een interne audit die bij het COIV werd uitgevoerd - er een actieplan zal worden opgesteld, waaronder een betrouwbare databank betreffende de inbeslagneming en verbeurdverklaring van vermogensbestanddelen. Voor verdere informatie dient vraagsteller zich tot de bevoegde minister te wenden.