Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2972

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 18 augustus 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Syrië - Olieboycot - Mogelijkheid

Syrië
politiek geweld
internationale sanctie
aardolie-industrie

Chronologie

18/8/2011Verzending vraag
26/10/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2972 d.d. 18 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds het begin van de demonstraties tegen het Syrische regime werden er duizenden opposanten omgebracht en tienduizenden gearresteerd en opgesloten. De intensiteit waarmee het regime de opstanden neerslaat neemt daarbij alleen maar toe, met als drieste voorlopige hoogtepunt het gebruik van oorlogsboten om de eigen bevolking te bombarderen. Deze slachting bewijst dat de veroordelingen en sancties van Europa en de rest van de wereld maar weinig indruk maken op Al-Assad en dus onvoldoende blijken.

Volgens het IMF steunt de Syrische overheid voor bijna een derde van haar inkomsten op de verkoop van haar olievoorraden. Het merendeel van deze export gaat naar Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland, die samen goed zijn voor 96% ervan. Hiermee heeft de Europese Unie dus een belangrijke hefboom in handen. In een recente toespraak riep de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ook op om de sancties uit te breiden met maatregelen tegen de gas- en olieindustrie in Syrië.

Hierover wens ik de volgende vragen te stellen aan de geachte minister:

1. Gaat de minister ermee akkoord dat de huidige sancties weinig effect hebben op de vastberadenheid van het Syrische regime om haar eigen bevolking hardhandig te onderdrukken? Steunt de minister de oproep van Hillary Clinton om de sancties tegen Syrië uit te breiden met maatregelen tegen de gas- en olieindustrie? Lijkt het de minister een goed idee om het heersende regime een groot deel van haar inkomsten te ontnemen door een olieboycot tegen Syrië te organiseren? Wat is het standpunt van de regering in deze?

2. Werd de mogelijkheid voor een olieboycot tegen Syrië reeds besproken binnen de Europese Unie? Met welk resultaat en wat was daarbij het standpunt van België? Plant de EU nog initiatieven met betrekking tot deze kwestie? Zal België het standpunt voor een olieboycot tegen Syrië actief ondersteunen? Zo ja, wanneer en op welke wijze zal zij dit doen? Zo neen, hoe motiveert de minister zijn inertie op dit vlak?

3. Indien de EU zou overgaan tot een olieboycot, op welke wijze zal men dan voorkomen dat deze contracten niet gewoon worden overgenomen door andere (Aziatische) spelers zoals dat ook in Soedan is gebeurd?

Antwoord ontvangen op 26 oktober 2011 :

1-2. De Europese Unie heeft een hele reeks sancties aangenomen als antwoord op de voortzetting van de repressie van de betogers door het Syrische regime. Op 2 september 2011 zijn een verbod op de aankoop, import en transport van olie uit Syrië, evenals maatregelen tegen de financiering en verzekering van olie-activiteiten ingesteld (Beslissing 2011/522/PESC en Reglement 878/2011/PESC). België heeft dit initiatief ten volle gesteund. Andere maatregelen zijn ondertussen onderhandeld en aangenomen op 23 september, namelijk het verbod op investeringen in de oliesector, het verbod op het drukken van bankbiljetten voor de Syrische nationale bank en bijkomende sancties tegen personen en entiteiten (zoals Cham Holding, Syriatel en Addouania TV) die het regime steunen.

3. De mogelijkheid bestaat uiteraard steeds dat andere landen in geval van een olie-embargo delen van de markt trachten in te palmen. Uit de beschikbare informatie blijkt echter dat Syrië sinds het begin van de sancties geen druppel olie meer geëxporteerd heeft. Syrië lijkt niet enkel geen nieuwe afnemers te hebben gevonden voor 95 % van de olie-export naar de Europese Unie, maar stoot vooral op technische problemen, namelijk de herverzekering en het transport. Deze contracten passeren normaal gezien via de Europese Unie.