Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2956

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 augustus 2011

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Ex-kankerpatiënten - Sollicitaties - Medische geschiktheid - Federale Overheidsdiensten - Overheidsbedrijven

kanker
aanwerving
overheidsapparaat
bestrijding van discriminatie
arbeidsgeneeskunde
medisch onderzoek

Chronologie

12/8/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4778

Vraag nr. 5-2956 d.d. 12 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

We hoorden ondertussen allemaal het recente verhaal van een jonge vrouw van eenendertig jaar, die solliciteerde voor een functie bij de politie. Ze onderging en weerstond alle proeven - ook de fysieke - maar kreeg op het einde van de procedure, na negen maanden selectie, te horen dat ze omwille van een eerdere ziekte, namelijk borstkanker, niet kon worden aangeworven. In de publieke nasleep van deze zaak toonden alle betrokkenen begrip. Blijkbaar ben je als ex-kankerpatient bij een sollicitatie bij de politie maar medisch geschikt als je twee jaar uit behandeling bent.

De motivering hieromtrent klinkt op het eerste zicht begrijpelijk, want kanker komt wel eens terug. Een personeelslid gaat dan lange tijd in behandeling en dat kost de werkgever, in dit geval de Belgische Staat, heel veel. Tegelijkertijd stelt dit het korps voor problemen van personeelstekort, extra aanwervingen, enz. Met deze logica betoont de overheid zich, op het eerste zicht, een goed beherende en voorzichtige huisvader.

Toch klopt dit verhaal niet helemaal, en dit omwille van verschillende redenen, onder andere:

- kankers en andere soortgelijke ziekten zijn onmogelijk over één kam te scheren. Een veralgemening lijkt dus niet hanteerbaar;

- welke termijn ook, een absolute zekerheid dat de ziekte niet heroptreedt of een andere ziekte zich manifesteert bestaat niet;

- een gespecialiseerd arts kan wel, gebaseerd op zijn klinisch onderzoek en alle gegevens, verklaren dat de patiënt geen ziekteverschijnselen meer vertoont en dus wat dat betreft voor genezen verklaart;

- als men zich baseert op - voor mij niet doorzichtige vormen van - kansberekening, moet men dan ook geen kandidaat motorrijders of amateurvoetballers of duikers en andere risicovolle bezigheden uitsluiten?

Kortom, met het instellen van dit soort criteria beweegt elke werkgever zich op het gevaarlijke hellende vlak, waar op een bepaald moment vormen van discriminatie gaan spelen. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding heeft zich ook in deze zin al uitgesproken. In afwachting van een behandeling meer ten gronde, geeft deze zaak aanleiding tot vragen.

Hierover de volgende vragen:

1) Leggen de federale overheidsdiensten en overheidsbedrijven ook dergelijke of vergelijkbare criteria op, waarbij ex-kankerpatiënten worden geweigerd indien geen bepaalde periode vrij van ziektebeelden? Zo ja, welke diensten of bedrijven, met welke modaliteiten en omwille van welke redenen?

2) Vindt de geachte minister deze criteria verdedigbaar of wil zij hieraan verandering brengen? Met welke argumenten onderbouwt ze haar antwoord?