Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2954

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 augustus 2011

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Drinkwater - Strategisch beleid en visie - Eigendom - Distributie - Prijzencontrole

drinkwater
watervoorziening
gemengd bedrijf
overheidsbedrijf
prijsbeheersing

Chronologie

12/8/2011Verzending vraag
25/10/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2954 d.d. 12 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het hoeft weinig betoog dat drinkwater actueel maar zeker in de toekomst de strategisch meest belangrijke grondstof ter wereld is en steeds meer wordt. Het is daarom belangrijk om hieromtrent een lange termijn en goed overwogen beleid te voeren, met bijzondere bekommernis voor het drinkwater als collectief bezit te behouden en de distributie ervan volledig onder overheidscontrole te houden. De hoge strategische waarde maakt dat privatisering in deze context absoluut te vermijden valt. De federale overheid heeft hier met de prijzencontrole een belangrijke bevoegdheid in handen.

Hierover de volgende vragen:

1) Welke lange termijn visie hanteert de federale regering met betrekking tot de eigendom en distributie van drinkwater?

2) Kiest de federale regering ervoor om het bezit en de distributie van drinkwater volledig en onvoorwaardelijk bij de overheden te behouden? Merkt de geachte minister aanzetten tot privatisering en hoe apprecieert hij deze?

Antwoord ontvangen op 25 oktober 2011 :

  1. De federale overheid is niet bevoegd met betrekking tot de eigendom van drinkwater: de bevoegdheden inzake het drinkwaterbeleid concentreren zich voornamelijk op gewestniveau.. De federale overheid is enkel bevoegd voor de vaststelling van de maximumprijzen in de sector van de waterdistributie.

  2. Het is omwille van het nog zeer monopolistische karakter van drinkwaterdistributiebedrijven dat deze nog altijd onderworpen zijn aan de prijscontrole, wat betekent dat prijswijzigingen alleen kunnen plaatsvinden na goedkeuring door de federale overheid. Alle aanvragen voor een prijsverhoging worden op een objectieve manier onderzocht door te trachten de economische behoeften van de bedrijven en een sociaal aanvaardbaar prijsniveau voor de consument met elkaar in overeenstemming te brengen. De diensten van drinkwaterdistributie in België worden enkel door bedrijven van publiek recht of door intercommunales aangeboden, wat betekent dat we tot nu niet echt van een privatisering van deze sector kunnen spreken.