Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2938

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 5 augustus 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Schorsing van geneesheren - Cijfergegevens - Toegankelijk maken van de lijst

dokter
beroepsorde
tuchtprocedure

Chronologie

5/8/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4545

Vraag nr. 5-2938 d.d. 5 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Regelmatig duiken er verhalen op van artsen die ongeacht hun schorsing door de Orde van Geneesheren toch het beroep uitoefenen. Zo ontving ik een brief onlangs met een onthutsende verhaal waarin een aanvraag voor medische regularisatie werd afgewezen omdat het medisch attest werd opgemaakt door een dokter die reeds sinds 2007 levenslang geschorst is door de Orde van Geneesheren. De 'dokter' kon daarbij gemakkelijk gebruik maken van de onwetendheid van de nieuwkomers om hen allerlei zaken wijs te maken.

Hierover de volgende vragen

1. Hoeveel geneesheren werden er jaarlijks geschorst gedurende de periode 2001-2010? Wat waren daarbij de voornaamste redenen van deze schorsingen? Wat is daarbij de gemiddelde schorsingsperiode?

2. Hoeveel geneesheren werden er jaarlijks uit de orde gezet gedurende de periode 2001-2010? Wat waren daarbij de voornaamste redenen van deze schrappingen?

3. Op welke wijze en door wie wordt de handhaving van deze schorsing of schrapping van artsen georganiseerd? Hoeveel gevallen van artsen die zonder vergunning werken werden er jaarlijks geregistreerd gedurende de periode 2001-2010? Op welke wijze wordt er opgetreden tegen artsen die werken zonder vergunning? Wat zijn de mogelijke sancties voor het beoefenen van een geneeskundig beroep zonder vergunning?

4. Acht de minister het een goed idee om een lijst met geschorste en geschrapte artsen publiek beschikbaar te stellen? Of omgekeerd, om een toegankelijke en laagdrempelig systeem (website) te voorzien waar burgers kunnen controleren of hun behandelde arts wel degelijk over de nodige erkenning beschikt?