Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2918

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 augustus 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Eurozone - Risico op uiteenvallen - Gevolgen voor België - Scenario's

eurozone
euro
monetaire crisis

Chronologie

1/8/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4875

Vraag nr. 5-2918 d.d. 1 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Euro is in crisis, zoveel is duidelijk. Telkens een land in de problemen komt, dus voortdurend de laatste weken en maanden, maken heel disparate en desperate onheilsberichten over het voortbestaan van de Euro furore.

Na Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland verzeilde nu ook Italië in het vizier van de speculanten. Italië blijkt een speler van een andere orde, want het is na Duitsland en Frankrijk de derde economie van de Eurozone. Volgens professor economie Paul De Grauwe van de K.U.Leuven bedreigt een financiële crisis in Italië de hele Eurozone. De andere landen in de EU-zone, en dan vooral Duitsland en Nederland, blijken daarenboven steeds minder bereid om de noodlijdende landen bij te staan.

Ik geloof niet dat men het zover zal laten komen, de toekomst en de welvaart van de EU-landen staan hier immers op het spel. Anderzijds zou het totaal onverantwoord zijn, om zich in het licht van de huidige gebeurtenissen niet voor te bereiden op een worst case scenario.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen

1. Gaf deze regering opdracht tot onderzoek over de gevolgen voor België in het geval dat de Eurozone desintegreert? Zo ja, wat met welke conclusies en aanbevelingen? Zo neen, acht de minister het niet de hoogste tijd om hier werk van te maken?

2. Beaamt de minister mijn opvatting dat ons land, hoe onwenselijk en onwerkelijk het ook mag lijken, voorbereid moet zijn op het uiteenvallen van de Eurozone? Beaamt de minister mijn opvatting dat een snelle reactie in het geval van een uiteenvallen van de Euro onontbeerlijk is voor de (financiële) stabiliteit en welvaart van dit land?

3. Beschikt deze regering over een back-up plan in het geval de Eurozone uiteenvalt? Werkte zij hierover scenario's uit en welke zijn deze? Behoort een terugkeer naar een eigen munt tot de opties of verkiest men eerder een meer beperkte muntunie met een aantal landen? In welke mate zijn deze scenario's uitgewerkt en hoe snel zijn deze operationaliseerbaar?