Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2916

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 augustus 2011

aan de minister van Landsverdediging

Strijdkrachten - Aanwezigheid in Afghanistan - Kostprijs

krijgsmacht
strijdkrachten in het buitenland
Afghanistan
defensiebegroting

Chronologie

1/8/2011Verzending vraag
23/9/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2916 d.d. 1 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het antwoord van de Minister op mijn schriftelijke vraag 5-885 van 27 januari, bereikte mij op 18 juli jl. Dit antwoord biedt heel wat interessante informatie maar leidt naar enkele bijkomende vragen.

Deze zijn.

1. Het antwoord op vraag 1 vermeldt bij de gedetailleerde kostenopgave voor 2010 een uitgave van 39,5 miljoen. Het antwoord op vraag 2 geeft het aantal militairen dat in 2010 per jaar werd aangeduid voor een opdracht in de schoot van ISAF (2360). Tegelijkertijd stelt de Minister dat er gemiddeld zo'n 600 Belgische militairen actief zijn in Afghanistan. Dit betekent dat de 2360 militairen gemiddeld maar 1/3 van het jaar in Afghanistan actief zijn. Wat bedraagt het aantal militairen per jaar in Afghanistan, uitgedrukt in VTE per jaar en aan welke gemiddelde jaarkost per VTE militair?

2. Het antwoord op vraag 1 vermeldt bij de gedetailleerde opgave van kosten de rubriek "functioneren". Welke uitgaven vallen daaronder?

3. Het antwoord op vraag 2 vermeldt de kosten van zowel rijdend materiaal als de kosten van munitie. Vallen deze kosten onder de categorie "functioneren" of "aankopen materieel" zoals in het antwoord op vraag 1 opgegeven of tellen deze extra?

4. Vermelden de antwoorden op de vragen naar kostprijs ergens de afschrijving van het materieel (vliegtuigen, rollend materieel, oorlogstuig zoals kannonen en andere schietwapens enz.)?

Antwoord ontvangen op 23 september 2011 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1. De militairen door Defensie ontplooid in Afghanistan zijn verdeeld over 3 grote Regional Commands (RC). Deze ontplooiingen worden gerealiseerd op basis van verschillende rotaties, deze kunnen vier, zes of minder dan vier maanden duren. De evaluatie van de situatie in het theater en de nodige aanpassingen van de bezette functies van ons personeel tussen twee rotaties houdt in dat er op regelmatige wijze aanpassingen dienen te gebeuren. Het is daarom ook moeilijk om het exacte aantal van de voltijdse equivalente functies (VTE) weer te geven. Om het beste beeld bij benadering weer te geven van onze inzet, is het dan ook beter om het gemiddelde weer te geven. Dit gemiddelde komt neer op 585 VTE, wat overeenstemt met een gemiddelde personeelskost van 67 524 euro per jaar/VTE.

2. De uitgaven die onder de rubriek "functioneren" vallen, zijn de volgende:

a. voeding

b. logement

c. brandstof, oliën en vetten

d. aantrekken van lokale arbeidskrachten

e. onderhoud van voertuigen

f. functionering van vliegtuigen

g. verzekering van het personeel in operaties

h. medische kosten van het personeel van Defensie

i. communicatie- en informatica systemen, militaire en sociale verbindingen

j. kledij

k. informatie operaties en de civiel-militaire samenwerking (CIMIC) in de schoot van International Security and Assistance Force (ISAF)dit wil zeggen de samenwerking met burgerorganisaties en de lokale bevolking ter ondersteuning van de missie

l. welfare van onze militairen in het theater en informatiedagen met de families aan het thuisfront

m. transport voor de ontplooiingen en de herontplooiing, rotaties van het personeel en herbevoorrading.

3. De kosten van het rijdend materiaal en de kosten voor munitie zijn kosten die gemaakt worden tijdens de pre-deployment training en zijn extra kosten bovenop de kosten voor de operaties.

4. De antwoorden op de vragen naar de kostprijs vermelden geen enkele afschrijving voor eender welk materiaal in operaties.