Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2905

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 29 juli 2011

aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Europese Zaken

Europese Unie - Erkenning van beroepskwalificaties - Hervorming van het systeem - Raadpleging van de Lidstaten door de Europese Commissie - Antwoord van België - Tekort in bepaalde sectoren - Bescherming

Europese Unie
mobiliteit van arbeidskrachten
EU-werkgelegenheidsbeleid
erkenning van getuigschriften van vakbekwaamheid
gedetacheerd werknemer

Chronologie

29/7/2011Verzending vraag
13/9/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2904

Vraag nr. 5-2905 d.d. 29 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Europese Commissie heeft aangekondigd het systeem van erkenning van beroepskwalificaties te willen hervormen teneinde de werknemers tot meer mobiliteit aan te sporen.

Verschillende beroepen genieten nu al een erkenningsregime tussen Lidstaten, maar die procedure zou soms tot drie maanden in beslag nemen.

De Europese Unie overweegt dus om voor de sectoren die dat wensen, een "Europese beroepskaart" in het leven te roepen, die de identiteit, de kwalificaties en het certificerend orgaan van de werknemers vermeldt zodat alle landen sneller tot erkenning kunnen overgaan en de houders van valse diploma's kunnen weren.

De Commissie stelt tevens voor om een Europees alarmsysteem op te zetten voor gezondheidswerkers, om te voorkomen dat een arts die in één lidstaat een beroepsverbod wegens wanpraktijken krijgt opgelegd, zich in een andere lidstaat vestigt en er zijn activiteiten voortzet.

Werden de Lidstaten hierover geraadpleegd? Zo ja, wat heeft België geantwoord? Wat hebben de andere Lidstaten geantwoord? Werd in mechanismen voorzien om te voorkomen dat de landen waar de inkomens veel lager liggen, een tekort kennen in de sectoren waarvoor de kaart geldt? Zullen de sectoren zelfstandig beslissen of ze tot het systeem toetreden?

Antwoord ontvangen op 13 september 2011 :

Ik kan het geachte lid, in antwoord op zijn vraag, volgende elementen meedelen.

1. De modernisering van het stelsel van wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties (Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties), als middel om de professionele mobiliteit te bevorderen, vormt één van de door de Europese Commissie voorgestelde prioritaire acties van de Single Market Act. Haar impact op het concurrentievermogen van Europa wordt ook benadrukt in de strategie Europa 2020.

2. Het is in dit kader dat de Europese Commissie een openbare raadpleging, van 7 januari 2011 tot 15 maart 2011, heeft gelanceerd. Onder de verschillende belanghebbende partijen werden de lidstaten eveneens geconsulteerd, namelijk hun verantwoordelijke instanties voor de verschillende gereglementeerde beroepen.

3. Van Belgische kant heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid een antwoord op bepaalde vragen doorgegeven aan de Europese Commissie, in het bijzonder inzake de gezondheidssector. In het bijzonder wordt zijn kritisch standpunt in dit stadium uitgelegd ten opzichte van een Europese beroepskaart. De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO, als federale adviesraad, heeft van zijn kant tevens een schriftelijk bijdrage geleverd.

Ik wil het geachte lid verwijzen naar deze verschillende antwoorden, alsook naar de standpunten van de andere Lidstaten, beschikbaar op de site van de Europese Commissie (http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2011/professional_qualifications_fr.htm) (niet beschikbaar in het NL).

Gezien het bovenstaande, verzoek ik het geachte lid deze vraag ook te richten aan de vice-eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie.

4. De resultaten van deze openbare raadpleging maken tegenwoordig deel uit van een Groenboek (COM (2011) 367 final), gepubliceerd op 22 juni. Dit Groenboek is gericht aan alle betrokken partijen die hun bijdragen kunnen indienen voor 20 september 2011.

5. In het Groenboek stelt de Europese Commissie voor om een waarschuwingsmechanisme voor de gezondheidsberoepen op te stellen; ze stelt ook voor om deze eis uit te breiden bij een tijdelijke dienstverlening naar gevallen waarin beroepsbeoefenaren zich op een permanente basis in een andere lidstaat willen vestigen. Hierdoor zouden ze moeten aantonen dat zij het recht hebben om het betreffende beroep in de lidstaat van oorsprong uit te oefenen, en dat daarop geen verbod rust. De Europese Commissie viseert expliciet de artsen die niet langer gerechtigd zijn om hun beroep in een bepaalde lidstaat uit te oefenen en die naar een andere lidstaat migreren.

6. Het Groenboek zal deel uitmaken van een presentatie en een gedachtewisseling tijdens de Raad Concurrentievermogen van 29 en 30 september, gevolgd door een wetgevend voorstel in december. Ik kan het geachte lid verzekeren dat het toekomstig Belgisch politiek standpunt binnen de Europese unie Raad zal bepaald worden samen met de bevoegde departementen, binnen de Directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie van mijn departement. Ik zal bijzondere aandacht besteden aan de verdediging van onze belangen in deze zaak.