Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2889

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 juli 2011

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Personeelsbestand - Inwoners Brussels Gewest - Federale Overheidsdiensten

Hoofdstedelijk Gewest Brussels
ministerie
overheidsapparaat
domicilie
officiële statistiek
leeftijdsverdeling
verdeling per inwoner
ambtenaar

Chronologie

27/7/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4777

Vraag nr. 5-2889 d.d. 27 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een interview in de Knack van 29 juni 2011 beschuldigt de voorzitter van het Brusselse Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) Yvan Mayeur de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en Belgacom ervan geen Brusselaars in dienst te willen nemen. Volgens de heer Mayeur zou in het personeelsbestand van deze bedrijven maar 4 % Brusselaars zijn opgenomen.

Ik stel me daarbij vragen over het aandeel Brusselaars in de federale overheidsdiensten:

1) Hoe groot is het aandeel van het aantal inwoners uit het Brussels Gewest in het personeelsbestand van de federale overheidsdiensten en wat is dit per federale overheidsdienst (FOD) en programmatische overheidsdienst (POD)? Hoe evolueerden deze cijfers de afgelopen tien jaar? Hoe duidt de geachte minister deze cijfers en ontwikkelingen, welke conclusies kan men hieruit trekken?

2) Kan zij mij cijfers bezorgen met betrekking tot het scholingsniveau en het aanwervingsniveau van deze Brusselaars in de verschillende overheidsdiensten? Hoe duidt zij deze cijfers en welke conclusies kan men hieruit trekken, in vergelijking met scholings- en aanwervingsniveaus van personeelsleden uit de andere gewesten?

3) Kan zij mij cijfers bezorgen met betrekking tot de woonplaats (gemeenten) en de leeftijd van deze personeelsleden uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

4) Bestaat er proactief beleid om meer inwoners uit het Brussels Gewest in deze diensten aan te werven? Zo neen, acht zij dit opportuun gezien de hoge (jeugd)werkloosheid in onze hoofdstad? Kan zij haar antwoord motiveren?

5) Welke zijn de belangrijkste hinderpalen om tot een evenredige vertegenwoordiging te komen voor Brusselaars in de federale overheidsdiensten? Wat ondernam of plant zij om deze hinderpalen weg te werken?