Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2831

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 20 juli 2011

aan de minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid

Voedingsmiddelen - Etikettering - Vermelding land van oorsprong - Europese verordening ter discussie - Melk en vlees in bereidingen - Effectenstudie van de Europese Commissie

voedingsproduct
etiketteren
consumentenvoorlichting
product van oorsprong

Chronologie

20/7/2011Verzending vraag
28/11/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2831 d.d. 20 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het dossier over de etikettering van voedingsmiddelen werd in 2008 door de Commissie ingediend, maar de Europese regelgevers hebben ter zake geen vooruitgang geboekt. Met het Europees Parlement is echter blijkbaar eindelijk een akkoord bereikt. De informatie op voedingsmiddelen zou in de toekomst dus duidelijker moeten zijn.

Het akkoord maakt met name de vermelding van de hoeveelheid vetten, zout, suiker, maar ook van transvetten, cholesterolverhogende stoffen en koolhydraten verplicht, wat belangrijk is voor diabetici. Het compromis zou ook de vermelding van allergenen in de ingrediëntenlijst opleggen.

Er zou ook een akkoord zijn bereikt over de vermelding van het land van oorsprong, die reeds geldt voor rundvlees, honing, olijfolie, fruit en groenten. De oorsprong moet voortaan ook voor varkensvlees, lamsvlees en gevogelte worden vermeld.

Sommige Europarlementsleden hadden de vermelding ook voor melk en vlees in bereidingen willen opleggen. De Commissie heeft verklaard dat ze daarover een effectenstudie zal uitvoeren.

Hoe wordt het verschil in verplichte etikettering van het land van oorsprong naargelang van het soort vlees verantwoord? Overweegt België in het licht van de herhaalde schandalen in de vleessector om de vermelding van de oorsprong van vlees verplicht te maken op producten die op zijn grondgebied worden verkocht? Heeft de Commissie aangegeven binnen welke termijn ze de resultaten van de effectenstudie zal bezorgen?

Antwoord ontvangen op 28 november 2011 :

Ik breng u ervan op de hoogte dat het onderwerp, waarover u mij een vraag stelt, valt onder de bevoegdheden van de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx en van de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne.