Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2731

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 juli 2011

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen

Visum - Annulering of intrekking - Motiveringsplicht

toelating van vreemdelingen
visabeleid

Chronologie

12/7/2011Verzending vraag
8/11/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2731 d.d. 12 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Belgische wetgeving (artikel 62 van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen) legt een motiveringsplicht op bij intrekking of annulering van een visum. Ook de Europese Unie (EU) voorziet dergelijke motiveringsplicht sinds 5 april 2010. Volgens het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding (CGKR) negeert de Belgische overheid deze verplichtingen. Dit staat aldus vermeld op bladzijde 35 van het jaarverslag van het CGKR. Het Centrum adviseert de Belgische autoriteiten om deze motiveringsplicht op te volgen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vraag:

1) Beaamt de geachte staatssecretaris dat de Belgische Staat momenteel de motivatieplicht, zoals wettelijk verplicht, negeert door noch de annulering van een visum kenbaar te maken, noch de motiveringsgronden hiervoor mee te delen. Beseft hij dat door het ontbreken van deze motiveringsplicht de vreemdeling het recht ontzegd wordt om te begrijpen waarom de getroffen maatregel werd genomen?

2) Op welke wijze en wanneer zal hij het advies ter zake van het CGKR omzetten in concrete beleidsvoering en daardoor tegemoet komen aan de verplichting die onder andere opgelegd is in artikel 34.6 van de Visumcode?

Antwoord ontvangen op 8 november 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

Op 5 april 2010 is de Visumcode (voluit: Verordening (EG) Nr. 810/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 tot vaststelling van een gemeenschappelijke visumcode) in werking getreden. De visumcode voorziet in de harmonisatie van het visumbeleid binnen de Schengenzone.

Artikel 32, 34 en 35 van de Visumcode beschrijven de te volgen procedure voor de kennisgeving en motivering van het weigeren, nietig verklaren of intrekken van een visum. In Bijlage VI van de Visumcode vindt men hiertoe het standaardformulier terug dat door de lidstaten van de Schengenzone gebruikt moet worden. Echter dit standaardformulier is slechts van toepassing vanaf 5 april 2011, dus één jaar later dan de inwerkingtreding van de eigenlijke Visumcode. Dit is zo voorgeschreven in artikel 58, lid 5 van de Visumcode.

Sinds 5 april 2011 wordt het standaardformulier in bijlage VI opgesteld door de bevoegde Belgische autoriteit. Het standaardformulier wordt hierbij in rechte en in feite gemotiveerd. Vervolgens wordt het betekend aan de betrokken vreemdeling, zodat hij/zij op de hoogte wordt gebracht van de reden(en) van het weigeren, nietig verklaren of intrekken van een visum. Hierdoor wordt er voldaan aan de wettelijke verplichting van de motiveringsplicht, zoals onder andere voorzien in artikel 62 van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.