Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2729

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 juli 2011

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen

Internationale bescherming omwille van medische redenen - Aankomst aan de landsgrens - Aanpassing van de wettelijke bepalingen

toelating van vreemdelingen
vreemdelingenrecht
rechten van de zieke

Chronologie

12/7/2011Verzending vraag
8/11/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2729 d.d. 12 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding (CGKR) wijst in het jaarverslag 2010 op de moeilijkheden met de bescherming omwille medische redenen van personen die zich aan de landsgrens aanbieden. De Dienst vreemdelingenzaken voorziet immers dat dergelijk verzoek schriftelijk moet worden ingediend, via een advocaat. Dit kan dus niet meteen aan de grens, maar moet wachten tot deze persoon in een Centrum werd opgenomen en een advocaat kon contacteren. Zowel de Raad voor vreemdelingenbetwistingen als het Grondwettelijk Hof deden over deze praktijken kritische uitspraken. Op deze basis formuleerde het CGKR een advies.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Zal de geachte staatssecretaris ingaan op het advies van het CGKR voor een onmiddellijke aanpassing van de wettelijke bepalingen inzake het verzoek, op basis van artikel 9ter de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, opdat personen ook bij aankomst aan de Belgische grens, een verzoek om bescherming omwille medische redenen kunnen indienen?

2) Zo ja, op welke wijze en wanneer zal hij dit doen?

Antwoord ontvangen op 8 november 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag. 

Het feit dat een vreemdeling die een regularisatieaanvraag indient op basis van artikel 9ter van de Vreemdelingenwet op het grondgebied moet verblijven om deze aanvraag te kunnen indienen, is een vereiste die door de wetgever werd opgelegd. Zowel mijn administratie als ikzelf dienen deze reglementering na te leven en uit te voeren. 

Opdat personen ook bij aankomst aan de Belgische grens, een verzoek om bescherming omwille van medische redenen kunnen indienen, is een wetwijziging vereist die enkel door een regering met volheid van bevoegdheid kan worden genomen.