Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2640

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 24 juni 2011

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen

Dublintransfers - Interpretatie - Toepassing

Afghanistan
politiek asiel
Europees Hof voor de rechten van de mens
verwijdering
Griekenland
Unia
illegale migratie
Myria
asielzoeker

Chronologie

24/6/2011Verzending vraag
12/10/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2640 d.d. 24 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Eind januari 2011 veroordeelde het Europees Hof van de rechten van de mens te Straatsburg de Belgische Staat voor schending van de mensenrechten in het dossier van een Afghaanse vluchteling. Het Hof oordeelde dat België, toen het deze persoon conform de Dublinoverdrachten, terug naar Griekenland stuurde, had moeten onderzoeken in welke omstandigheden hij zou terechtkomen. In Griekenland zijn deze omstandigheden beneden alle peil. Dit bleek ook in realiteit: hij werd eerst in mensonwaardige omstandigheden opgesloten en daarna gewoon de straat op gezet. Het Hof stelde dat België dit had moeten weten en hem daarom niet terug naar Griekenland mocht sturen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Welke gevolgen hechtte de geachte staatssecretaris aan de veroordeling van ons land door het Europees Hof van de rechten van de mens te Straatsburg in het geval van deze vluchteling?

2) Op welke wijze zal hij het advies hieromtrent van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding, zoals vermeld in het jaarverslag 2010 op blz. 69 concretiseren?

3) Kan hij op een heldere en beknopte wijze weergeven hoe ons land momenteel omgaat met de ondertussen omstreden Dublinoverdrachten?

Antwoord ontvangen op 12 oktober 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

De asielaanvraag van de betrokken Afghaanse asielzoeker werd overgemaakt aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

Er worden momenteel geen overdrachten naar Griekenland meer gedaan. Er worden evenmin nog overnames aan Griekenland gevraagd. Asielzoekers die reeds een beslissing hadden ontvangen dat Griekenland verantwoordelijk was voor de behandeling van hun asielaanvraag maar te kennen geven hun asielprocedure verder te willen zetten, kunnen dit in België.