Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2634

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 24 juni 2011

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Solden - Respect van de sperperiode - "Fluistersolden" - Juridisch precedent

verkoop met prijsreductie

Chronologie

24/6/2011Verzending vraag
19/7/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2634 d.d. 24 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De rechtbank van Dendermonde sprak een winkelketen vrij voor het toepassen van zogenaamde " fluistersolden ". De uitspraak vermeldde dat het toegelaten is om solden voorafgaand aan de soldenperiode aan te kondigen, dat klanten dan aan die prijs hun aankopen kunnen reserveren op voorwaarde dat de korting enkel in de soldenperiode daadwerkelijk wordt toegekend. Een aantal belangenorganisaties stelt dat deze uitspraak niet overeenstemt met de wettelijke bepalingen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoe interpreteert en apprecieert de geachte minister de uitspraak van de rechtbank van Dendermonde die een winkelketen niet veroordeelde voor de toepassing van de zogenaamde " fluistersolden ", waarbij solden voorafgaand aan de soldenperiode worden aangekondigd zodat klanten aan die soldenprijs hun aankopen kunnen reserveren en deze in de soldenperiode daadwerkelijk met korting aankopen?

2) Zal hij tegen deze uitspraak beroep aantekenen? Zo ja, op welke gronden en met welke motieven? Zo niet, waarom legt hij zich bij deze uitspraak neer?

Antwoord ontvangen op 19 juli 2011 :

1. De uitspraak van de rechtbank van Dendermonde waarnaar het geachte lid verwijst, bevestigt het standpunt dat mijn diensten hebben ingenomen omtrent de aankondiging van de solden tijdens de sperperiode sinds de inwerkingtreding van de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming. In tegenstelling tot vroeger mogen dergelijke aankondigingen voor de solden nu ook tijdens de sperperiode, voor zover het duidelijk is dat het gaat over prijsverminderingen die maar geldig zijn tijdens de soldenperiode. De praktijk die zich hier voordeed gaat niet om zgn. fluistersolden, maar bestaat erin de consument de kans te geven al voor de aanvang van de solden goederen te reserveren, zonder dat hij zich echter verbindt tot effectieve aankoop ervan.

Echte fluistersolden, waarbij men de consument bij zijn winkelbezoek tijdens de sperperiode systematisch laat weten dat hij al een korting geniet op dat ogenblik, blijven verboden.

2. Het betreft in casu een strafrechtelijke procedure. Het komt derhalve uitsluitend toe aan het parket om te beslissen of er redenen zouden zijn om beroep in te stellen tegen het vonnis. De Federale Overheidsdienst (FOD) Economie was geen partij in deze zaak.