Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2591

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 22 juni 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Morning-afterpil - Aantal ongewenste zwangerschappen - Hoger risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) - Toediening van de pil door artsen - Adequate begeleiding van meisjes

anticonceptie
seksueel overdraagbare aandoening
seksuele opvoeding
moederschap

Chronologie

22/6/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-2591 d.d. 22 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Volgens professoren van de Universiteit van Nottingham zou het aantal zwangerschappen bij adolescenten jonger dan 16 jaar niet dalen wanneer de morning-afterpil vrij verkrijgbaar is, maar zou het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) wel toenemen.

De professoren vergeleken de gegevens van streken in Groot-Brittannië waar de morning-afterpil vrij verkrijgbaar is in de apotheek met die van streken waar ze enkel op medisch voorschrift te verkrijgen is. Ze kwamen tot het besluit dat het aantal zwangerschappen bij meisjes jonger dan 16 jaar de voorbije tien jaar niet is gedaald, maar dat het aantal soa's, integendeel is toegenomen. Ze denken dat de stijging van het aantal soa's een onrechtstreeks gevolg is van de vrije verkoop van de morning-afterpil en het nemen van meer risico's in seksuele relaties.

De resultaten van hun onderzoek tonen aan dat het aantal soa's bij adolescenten jonger dan 16 jaar de afgelopen tien jaar met 12% is toegenomen in die streken waar de morning-afterpil vrij verkrijgbaar is.

Als deze informatie wordt bevestigd, zou men daaruit kunnen afleiden dat meisjes de morning-afterpil verkeerd gebruiken en er zonder het te weten een ongewenste zwangerschap mee verlengen.

Beschikt u over gegevens in dit verband? Vindt u niet dat indien de morning-afterpil meteen beschikbaar zou zijn bij de artsen of bij de spoeddiensten van de ziekenhuizen, meisjes bij wie de risicovolle betrekkingen meer dan 72 uur voordien plaatsvonden, beter moeten worden begeleid om te voorkomen dat een ongewenste zwangerschap wordt verlengd?