Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2561

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 20 juni 2011

aan de staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Justitie

Beleggingen op de deviezenmarkt - Aanzetten van particulieren - Online reclame - Controle - Aantal gedupeerden

wisselmarkt
ongevraagde elektronische reclame
durfkapitaal

Chronologie

20/6/2011Verzending vraag
6/7/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2559
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2560

Vraag nr. 5-2561 d.d. 20 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op het internet duiken regelmatig banners op die de bezoeker ertoe aanzetten om via deviezenbeleggingen fantastische rendementen neer te poten. Zo verwijst een advertentie erop dat een particulier met maar 100 euro tot 40 000 euro posities kan innemen op de valutamarkten (http://www.iforex.nl/emerp/landing/masterLP/nobansLP.aspx?content=Traderguide&ct=31&creg=1&dsp9=ikregeer.nl&SID=212705&gclid=CLHe3-eNtakCFdFX4Qod9xA3Kg). Een andere advertentie stelt voor om met een korte opleiding professionele valutahandelaar te worden (http://www.markets.com/lp/campaigns/become-trader/nl/index.html?utm_source=google&utm_campaign=nl_holland_content&utm_medium=content&utm_term=ikregeer.nl&ad_group=stock&utm_content=50&ad_size=728x90&ad_id=7096777061&gclid=CJLIspSPtakCFcoa4Qod8zZsKg#). Mirakels bestaan niet en ook hier riskeert de potentiële belegger die zich met deze beleggingen zou inlaten aardig zijn broek te scheuren. Nergens wordt op de banners gewaarschuwd voor het gevaar van deze beleggingen op de valutamarkt via hefboomeffect. Betrokken ondernemingen zijn ook totaal onbekend.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hebben uw eigen diensten of de Autoriteit voor financiële diensten en markten (FSMA) reeds klachten ontvangen vanwege particulieren die zijn ingegaan op deze advertenties? Zo ja, om hoeveel slachtoffers gaat het en hoeveel bedraagt het totale alsook het gemiddelde verlies voor de betrokken gedupeerden?

2) Hoe reageert u op de aanwezigheid van dergelijke advertenties via links en pop-ups op het internet? Zijn deze legaal en worden deze gecontroleerd door uw diensten of de Autoriteit voor financiële diensten en markten (FMSA)? Betreft het hier geen frauduleuze reclame? Zo ja, kan dit concreet worden toegelicht? Zo neen, behoeft dit geen actieve controle?

3) Hoe kan er preventief worden opgetreden tegen deze advertenties die particulieren willen lokken in uiterst speculatieve beleggingen?

Antwoord ontvangen op 6 juli 2011 :

De vraag van het geachte lid behoort tot de bevoegdheid van de vice-eerste minister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen, de heer Didier Reynders.

Ik ben dan ook zo vrij te verwijzen naar het antwoord dat heer Reynders zal geven.