Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2536

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 16 juni 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Thuisverpleegkundigen - Deelname aan zorgteams - Ontbreken van een vergoeding

thuisverzorging
verpleegkundige verzorging
verplegend personeel

Chronologie

16/6/2011Verzending vraag
2/12/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2536 d.d. 16 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De organisatie van de thuisverpleegzorg wordt federaal geregisseerd. Op het terrein wordt er echter veel samengewerkt met en in teams van zorgverstrekkers die onder de regie van de gemeenschappen vallen. Een aantal van deze zorgverstrekkers wordt doorbetaald tijdens het deelnemen aan teamvergaderingen. Dit geldt niet voor de thuisverpleegkundigen, die worden betaald per prestatie en dus niet voor hun tijd besteed aan teamwerk.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Beaamt de geachte minister dat de thuisverpleegkundigen niet worden vergoed voor hun deelname aan zorgteams? Hoe verklaart zij deze keuze, terwijl juist voor thuisverpleging het overleg met andere zorgverstrekkers zo cruciaal is en deze zorgverstrekkers wel een vergoeding ontvangen voor deelname aan teamvergaderingen?

2) Plant zij hieromtrent wijzigingen die dit teamwerk meer aantrekkelijk zouden maken? Zo ja, hoe en wanneer zijn deze maatregelen gepland? Zo niet, waarom besteedt zij geen aandacht aan dit aspect van de thuisverpleging?

Antwoord ontvangen op 2 december 2011 :

Het multidisciplinaire overleg rond de patiënt is zeer belangrijk. Dit overleg wordt gestimuleerd door de federale regering in het kader van de verpleegkundige thuiszorg. Er bestaat bijvoorbeeld een tegemoetkoming van de federale verplichte ziekteverzekering voor het overleg tussen verpleegkundigen en zorgverstrekkers. Ik verwijs naar het multidisciplinaire overleg in het kader van de geïntegreerde thuiszorgdiensten (GDT’s). In artikel 9 van het koninklijk besluit van 8 juli 2002 wordt immers vermeld dat de GDT in het kader van zijn opdrachten in het bijzonder ervoor verantwoordelijk is toe te zien op de praktische organisatie en de ondersteuning van de zorgverstrekkers (verplicht met inbegrip van de huisarts en de verpleegkundige) met het oog op de verstrekkingen die worden geleverd in het kader van de thuiszorg en meer specifiek wat betreft het pluridisciplinaire overleg teneinde de evaluatie van de autonomie van de patiënt, de uitwerking en de opvolging van een zorgplan, de verdeling van de taken tussen de zorgverstrekkers te concretiseren.

Voor dit pluridisciplinaire overleg wordt in artikel 7 van het ministerieel besluit van 18 november 2005 verduidelijkt dat de tegemoetkoming voor de deelname 40 euro per zorgverstrekker bedraagt indien het overleg in de thuisomgeving van de patiënt plaatsvindt. De tegemoetkoming voor de deelname aan het multidisciplinaire overleg bedraagt ook 40 euro per zorgverstrekker wanneer het overleg voor een PVS-patiënt in het betrokken deskundige ziekenhuiscentrum plaatsvindt. De tegemoetkoming voor de deelname aan het multidisciplinaire overleg bedraagt 30 euro per zorgverstrekker indien het overleg niet in de thuisomgeving van de patiënt plaatsvindt.

De vermelde bedragen worden op 1 januari van elk jaar krachtens de evolutie, de waarde van de gezondheidsindex aangepast.

Tot slot kan het multidisciplinaire overleg voor eenzelfde patiënt slechts één keer per jaar in rekening worden gebracht en slechts worden aangerekend voor maximum vier zorgverstrekkers.

Ik ben dus bereid om overleg te plegen met de Gemeenschappen en de andere betrokken partners om te zien welke maatregelen opportuun zouden zijn en kunnen worden gerealiseerd teneinde het multidisciplinaire overleg rond de patiënt en de rol van de verpleegkundigen in dit overleg nog meer te stimuleren.