Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2519

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 10 juni 2011

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen

Actieplan "De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel" - Opvolgingsprocedure van slachtoffers - Verbetering

mensenhandel
slachtofferhulp

Chronologie

10/6/2011Verzending vraag
18/10/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2518

Vraag nr. 5-2519 d.d. 10 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Actieplan "De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel 2008-2011" vermeldt het voorstel, te implementeren door de geachte minister van Binnenlandse Zaken en de geachte staatssecretaris voor Migratie en Asiel, met betrekking tot de verbetering van de opvolgingsprocedure van de slachtoffers van mensenhandel en -smokkel, door mechanismen te ontwikkelen die zowel de controle als het overleg betreffende de genomen beslissingen versterken.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) In welke mate, op welke wijze en wanneer werd deze doelstelling als een opdracht geconcretiseerd?

2) Hoe wordt deze concretisering geëvalueerd?

3) Hoe verloopt de concretisering van deze doelstelling momenteel? Zijn er op korte termijn nog concrete initiatieven gepland?

Antwoord ontvangen op 18 oktober 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1) Het aangehaalde 13de punt van het Actieplan Mensenhandel/Mensensmokkel 2008-2011 werd behandeld tijdens de in 2010 verrichte evaluatie van de ministeriële omzendbrief van 26 september 2008. (invoering van een multidisciplinaire samenwerking met betrekking tot de slachtoffers van mensenhandel en/of van bepaalde zwaardere vormen van mensensmokkel).

Deze ministeriële Omzendbrief streeft verschillende doelstellingen na zoals onder andere de goede samenwerking tussen de verschillende partijen met het oog op zowel het aanwenden van het beschermingsstatuut van slachtoffer van mensenhandel en als met het oog op sensibilisering en bijscholing van alle actoren op het terrein om slachtoffers beter te detecteren.

De evaluatie had tot doel de effectiviteit, de doeltreffendheid en de efficiëntie van de ministeriële omzendbrief na te gaan. Indien nodig kan ze gewijzigd of bijgestuurd worden.

2) De evaluatie werd uitgevoerd door het Bureau van de Interdepartementale Coördinatiecel Mensenhandel/Mensensmokkel. In een eerste fase werd een systeem gehanteerd van groepsinterviews met de actoren op het terrein en dit via verschillende focusgroepen. De verzamelde informatie liet toe de ervaringen en de te onderzoeken feiten beter te begrijpen en te toetsen. In een tweede fase werd één gemengde focusgroep van alle sectoren georganiseerd.

3) Het evaluatierapport werd opgesteld op basis van de syntheseverslagen van de tien focusgroepen en de gemengde focusgroep. Het wordt ter bespreking en goedkeuring voorgelegd op de eerstvolgende bijeenkomst van de Interdepartementale Coördinatiecel. Een wijziging of aanvulling van de ministeriële omzendbrief behoort tot de mogelijkheden.