Escherichia coli bacterie - Gevaar - Maatregelen
verontreiniging van voedingsmiddelen
voedselveiligheid
gevaren voor de gezondheid
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
infectieziekte
door voedsel overgedragen ziekte
9/6/2011 | Verzending vraag |
7/12/2011 | Dossier gesloten |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2494
Eind mei 2011 berichtten de media over drie oudere vrouwen die in Duitsland overleden ten gevolge besmetting door Escherichia coli (EHEC)-bacterie. Wellicht ligt de oorzaak bij besmette groenten die onvoldoende gewassen worden gegeten. De besmetting zou afkomstig zijn van dierlijke mest. De effecten van een besmetting zijn onder andere bloederige diarree. Vooral verzwakte en dus vaak oudere mensen kunnen daardoor in een neerwaartse ziektespiraal terecht komen.
Hoewel deze sterfgevallen zich in Duitsland manifesteerden, lijkt een mogelijk besmetting in België heel plausibel.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:
1) Hoe gevaarlijk schat de geachte minister de EHEC-bacterie in?
2) Hoeveel infecties met de EHEC-bacterie deden zich jaarlijks voor in de periode van 2006 tot 2010? Hoeveel sterfgevallen hebben er zich in deze periode voorgedaan als gevolg van een infectie?
3) Welke specifieke maatregelen plant zij in verband met de bestrijding van EHEC-infecties?