Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2491

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 9 juni 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Democratische Republiek Congo (DRC) - Kwijtschelding van de schulden - Voorwaarden

Democratische Republiek Congo
overheidsschuld
vermindering van de schuld
ontwikkelingshulp

Chronologie

9/6/2011Verzending vraag
29/7/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2492

Vraag nr. 5-2491 d.d. 9 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De federale regering besliste om ruim 23 miljoen euro schulden van de Democratische Republiek Congo (DRC) kwijt te schelden. De kwijtschelding behelst " zowel het kapitaal als de intresten op leningen " van de Algemene Administratie voor ontwikkelingssamenwerking uit de jaren 1985 tot 1988, goed voor welgeteld 23 009 606,67 euro.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) In oktober 2010 werd er in het kader van het Heavily Indebted Poor Countries (HIPC)-schuldenverlichtingsinitiatief van de Club van Parijs reeds 2,3 miljard dollar kwijtgescholden. Past de overeengekomen 23 miljoen euro in dit kader of gaat het om nieuwe ronde in de kwijtschelding? Gebeurt dit binnen het kader van het HIPC-schuldenverlichtingsinitiatief van de Club van Parijs en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of gaat het hier om een geheel eigen initiatief?

2) Binnen welke voorwaarden werd deze nieuwe kwijtschelding toegestaan? Kan men uit deze kwijtscheldingen opmaken dat de zaken in de DRC positief en vooral naar de wensen van ons land evolueren?

3) Wanneer denkt de geachte minister dat het HIPC-voltooiingspunt voor Congo wordt bereikt, indien huidige trends en omstandigheden aanhouden?

Antwoord ontvangen op 29 juli 2011 :

Het geachte lid gelieve hieronder antwoord te vinden op de door hem gestelde vragen.

  1. Voor de Democratische Republiek Congo (DRC) werd het Heavily Indebted Poor Countries (HIPC)-voltooiingspunt op 30 juni 2010 goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op 1 juli 2010 volgde de goedkeuring door de Wereldbank. In opvolging daarvan werd op 17 november 2010 het akkoord ondertekend dat preciseert welke de bijdrage is van de Club van Parijs tot de kwijtschelding van de Congolese schuld. Op basis van de op 1 januari 2003 geldende netto actuele waarde werd met dit akkoord een schuldkwijtschelding ten bedrag van 2,7 miljard dollar goedgekeurd. Bovenop deze schuldkwijtschelding engageerden alle leden van de Club van Parijs zich om onder andere ook alle overige, als ontwikkelings-samenwerking gecatalogeerde schulden, op bilaterale basis kwijt te schelden.

    De kwijtschelding van 23 miljoen euro waar het geacht parlementslid op wijst is inderdaad een onderdeel van de Belgische schuldverlichting ten gunste van de DRC naar aanleiding van het HIPC-voltooiingspunt.

  2. Om van de HIPC-kwijtschelding te genieten heeft de DRC aan de voorwaarden voldaan die onder andere in het door het IMF goedgekeurde steunprogramma vastgelegd werden. Zo voerde de DRC gedurende het jaar dat het HIPC-voltooiingspunt vooraf ging een bevredigend macro-economisch beleid. Ook het Congolese armoedebestrijdingsprogramma werd op bevredigende wijze uitgevoerd. Voorts werd aan een aantal voorwaarden betreffende het sociaal beleid tegemoet gekomen. Tenslotte werden een aantal maatregelen genomen ter verbetering van de transparantie en het goed bestuur. Eén en ander bevestigt dat de situatie in de DRC er inderdaad op vooruit gegaan is.

  3. De DRC bereikte het HIPC-voltooiingspunt op 1 juli 2010.