Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2475

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 7 juni 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Aangiftes met betrekking tot ziekte, moederschap en vaderschap - Opstellingen in het buitenland - Erkenning in België - Aantallen

Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
ziekteverzekering
moederschapsuitkering
ouderschapstoelage
arbeidsongeschiktheid
invaliditeitsverzekering
fraude
dokter
medisch onderzoek

Chronologie

7/6/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4244

Vraag nr. 5-2475 d.d. 7 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In mei 2010 werd de verordening nr. 978/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van verordening nr. 883/2004 uitgevaardigd.

Deze verordening, die ondertussen meer dan een jaar geleden in werking trad, laat een sociaal verzekerde toe om vanuit een andere Lidstaat van de Europese Unie (EU) vaderschaps-, moederschaps-, of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen in België aan te vragen. Het is hierbij echter de vraag hoe deze procedure in de praktijk verloopt.

Hoe wordt bijvoorbeeld de authenticiteit van de adviserende geneesheer geverifieerd?

Ik ondervroeg de geachte minister in mijn vragen om uitleg nrs. 5-828 en 5-829 (Commissiehandelingen nr. 5-70COM) naar haar reactie op deze problematiek. In haar antwoord deelde zij mee dat haar eigen kabinet toen niet over cijfermateriaal beschikte. Zij engageerde zich achterom de informatie op te vragen bij de verzekeringsinstellingen.

Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen:

1) Hoeveel in het buitenland opgestelde getuigschriften (met als doel om erkend te worden als arbeidsongeschiktheid) werden er sinds mei 2010 ingediend bij een Belgisch ziekenfonds? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen per verzekeringsinstelling en per ziekenfonds, alsook per EU-Lidstaat vanwaar de aanvraag werd gedaan.

2) Hoeveel medische controles in het buitenland, naar aanleiding van een aanvraag tot erkenning van arbeidsongeschiktheid, werden er aangevraagd sinds mei 2010? Wat was de gemiddelde duur tussen aanvraag van het onderzoek en ontvangst van het resultaat? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen per verzekeringsinstelling en per ziekenfonds alsook per EU-Lidstaat waar het onderzoek uitgevoerd werd of moest worden.

3) Hoeveel in het buitenland opgestelde getuigschriften (met als doel de arbeidsongeschiktheid te verlengen) werden er sinds mei 2010 ingediend bij een Belgisch ziekenfonds? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen, enerzijds met betrekking tot primaire arbeidsongeschiktheid, anderzijds voor invaliditeit, per verzekeringsinstelling en per ziekenfonds, alsook per EU-Lidstaat vanwaar de aanvraag werd gedaan.

4) Hoeveel medische controles in het buitenland, naar aanleiding van een aanvraag tot verlenging van arbeidsongeschiktheid, werden er aangevraagd sinds mei 2010? Wat was de gemiddelde duur tussen aanvraag van het onderzoek en ontvangst van het resultaat? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen per verzekeringsinstelling en per ziekenfonds, alsook per EU-Lidstaat waar het onderzoek uitgevoerd werd of moest worden.

5) Hoe vaak werd deze medische controle in het buitenland aangevraagd tijdens een periode van primaire arbeidsongeschiktheid en hoe vaak gebeurde dit tijdens de periode van invaliditeit? Wat was de gemiddelde duur tussen aanvraag van het onderzoek en ontvangst van het resultaat? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen per verzekeringsinstelling en per ziekenfonds.

6) Hoeveel medische controles in het buitenland naar aanleiding van een aanvraag tot erkenning van arbeidsongeschiktheid, of een verlening van de arbeidsongeschiktheid? Hoe vaak gebeurde dit tijdens een periode van primaire arbeidsongeschiktheid? Graag had ik deze cijfers opgesplitst verkregen per verzekeringsinstelling en per ziekenfonds, alsook per EU-Lidstaat vanwaar de aanvraag werd gedaan.