Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2441

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 31 mei 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Horeca - Volledig rookverbod - Controle

horecabedrijf
nicotineverslaving

Chronologie

31/5/2011Verzending vraag
2/12/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2441 d.d. 31 mei 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Tijdens de maanden juli en augustus 2011, na ingang van het volledig rookverbod in horecazaken, voorziet de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid de controle op het rookverbod van 3 000 cafés. Daarbij communiceert men dat deze controles niet meteen zullen leiden naar straffen maar wel een sensibiliserend doel beogen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel ambtenaren (uitgedrukt in voltijds equivalenten) worden ingezet voor deze 3 000 controles in juli en augustus 2011? Hoeveel controles worden er per dag en per controleur voorzien?

2) Hoeveel extrakosten zijn er aan deze controles verbonden?

3) Hoe zullen de 3 000 cafés worden geselecteerd? Worden hiervoor bepaalde criteria toegepast? Zo ja, welke? Zo niet, gebeuren deze controles helemaal en allemaal ad random?

4) Hoe schat de geachte minister het effect van deze controles in, wanneer nu al wordt gesteld dat overtredingen niet zullen worden bestraft, omdat ze een sensibiliserend effect beogen?

5) De FOD Volksgezondheid stelt dat na augustus 2011 wordt geëvalueerd of er bijkomende controles zullen blijven. Op welke indicatoren zal de FOD de actie evalueren en vanaf welke score op welke variabelen zal de FOD beslissen om de extra controles verder te zetten?

Antwoord ontvangen op 2 december 2011 :

1) De Tabak- en Alcoholcontroledienst van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid beschikt over vierentwintig controleurs (niveau B) en twee inspecteurs (niveau A). In voltijdse equivalenten komt dat overeen met 23,3 controleurs en 1,8 inspecteurs.

Rekening houdende met de verlofperiodes worden er per controleur een dertigtal controles per week gepland. Een controle behelst niet alleen de controle ter plaatse maar ook de administratieve verwerking (invoeren controlegegevens in de databank, opstellen waarschuwing, proces-verbaal, …) en het vervolg.

2) De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft de nodige kosten begroot om deze taak uit te oefenen.

3) In principe worden de controles ad random uitgevoerd. Maar om het aantal controles te halen, heeft de Tabak- en Alcoholcontroledienst ervoor gekozen om drie kwart van de controles in de steden te verrichten, en één kwart in landelijke gebieden.

4) De controles starten op 1 juli. Bij een eerste controle wil men inderdaad sensibiliseren. Indien in de inrichting nog wordt gerookt, krijgt de uitbater een waarschuwings-proces-verbaal om de wetgeving onmiddellijk na te leven. Daarna volgt een hercontrole, waarbij men een boete-proces-verbaal kan opstellen indien men vaststelt dat de uitbater nog altijd in overtreding is.

5) De Tabak- en Alcoholcontroledienst zal in september de naleving van het rookverbod evalueren. Mogelijke indicatoren zijn:

- percentage conforme inrichtingen na een eerste controle;

- percentage conforme inrichtingen na een hercontrole.

Uiteraard zal ook met de verslagen en ervaringen van de controleurs rekening worden gehouden.

Men zal deze gegevens in samenspraak met de experten van de FOD Volksgezondheid interpreteren.